Ennio Morricone

Ennio Morricone (1928) proslavljeni italijanski kompozitor i dirigent se smatra jednim od najuticajnijih filmskih kompozitora na svijetu. 
Komponovao je i uredio partiture za više od 500 filmskih i televizijskih produkcija. 


Apsurdno, ali čovjek koji je sinonim za filmsku muziku, nakon decenija stvaranja tek 2016. u 87. godini dobija Oskara, najveće priznanje holivudske akademije za film?! Četiri puta je bio nominovan za Oskara, ali ga nikad nije dobio do 2016.


Nominovan je bio za filmove:
1978. Rajski dani 
1986. Misija 
1987. Nesalomivi 
2000. Malena


Konačno 2016. kao autor muzike za film "Hateful Eight" Quentina Tarantina osvaja Oskara,i postaje i najstariji dobitnik Oskara ikad.
Njegov rani opus obuhvata simfonijsku i kamernu muziku, a ugled je gradio prvenstveno pišući muziku za film, ali i za pozorište i televiziju. 
Ovaj genije je svoje prve kompozicije napisao sa čak 6. godina. Njegovo mukotrpno školovanje obilježio drugi svjetski rat i velika glad. Njegova iskustva iz rata uticala su na mnoge njegove partiture za filmove u tom periodu.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još