Etta James

Etta James (1938. - 2012.) fenomenalna američka blues pjevačica, jedan od najboljih ženskih vokala u popularnoj muzici, inspiracija mnogim današnjim zvijezdama, bila je među prvima koji su povezali crnačku i muzičku tradiciju bijelaca u SAD, ostavljajući za sobom veliki broj hitova.


Njen pjevački dar otkrio je pjevač i lovac na talente - Johnny Otis, pa je svoju ploču "Roll With Me Henry" snimila 1954., sa čak 15 godina.
Od 1960. radi sa diskografskom kućom - Chess Records, sa kojom je snimila svoje najveće uspjehe.
At Last je snimila 1961. ali ploča nikad nije doživjela neki veći komercijalni uspjeh, međutim su svi cijenili njen izuzetan glas. Tada su počeli i njeni problemi sa uzimanjem heroina (od kojeg se nikad nije potpuno odvikla). Sa Chess Recordsom se razišla 1978.

Nakon toga je nastavila nastupati, ali je postepeno pala u zaborav, sve do 1987. kad je zajedno s Chuck Berryem snimila njegov Rock & Roll Music, u njegovom dokumentarcu Hail! Hail! Rock 'n' Roll. Od tada pa sve do smrti Etta je imala status pjevačke veličine, za što je dobila šest Grammya i svoju zvijezdu na holivudskoj stazi slavnih. Godine 1993. primljena je u Rock and Roll kuću slavnih.
Pojavljuje kao jedan od naslovnih likova u legendarnom filmu Cadillac Records iz 2008., u kojem ju je glumila Beyoncé.


Preminula je  2012. godine od akutne leukemije u Los Angelesu.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Kišni čovjek
Previous

Kišni čovjek

Leave review
Jedan od najboljih filmova svih vremena "Kišni čov...
Read More
Andrea Bočeli
Next

Andrea Bočeli

Leave review
Malo je ljudi koji i ako ne prate klasičnu muziku,...
Read More