Frida i Dijego

Frida Kalo i Dijego Rivera su najveći ljubavni umjetnički par Latinske Amerike. Osim zbog svojih neprevaziđenih djela, u istoriju su upisani i zbog svoje jedne od najkontroverznijih i najžešćih ljubavi 20. vijeka. Zvali su ih "slon i golubica" jer je mnogima smetala  njihova ljubav, najviše zbog razlike u godinama. 


Kada su se upoznali ona je imala samo 15 godina, a on je bio oženjen. Dok je Dijego oslikavao mural u njenoj školi, a ona je svaki dan dolazila i gledala ga kako slika. 


Ponovo su se sreli kada je Frida imala 18 godina. Mlada slikarka imala je veliku želju da slavni meksički muralista i slikar procijeni njen rad, a on je bio prijatno iznenađen kada je vidio njene slike. 
Od tada je Dijego bio čest gost kod Kalovih. Iako nije bio fizički privlačan, bio je veliki zavodnik. Ubrzo se između njih počela osjećati i fizička privlačnost, a uprkos razlici od 20 godina.
Frida je pisala svojoj prijateljici o njemu i rekla je da je on “kaktus koji uspijeva svuda, na pijesku, na kamenu. A kada cvjeta njegovi su cvjetovi predivne crvene boje ili su žuti kao sunce."

Ubrzo je uslijedio i prvi poljubac, a 4 godine kasnije par odlučuje da se vjenča.  Kad su se 1929. vjenčali, Frida je imala 22 godine, a on 42. Frida je bila treća supruga Rivere. Iako  pod stalnim okom javnosti, ovaj par nikada nije krio svoje emotivne uspone i padove, a mediji su ih opisivali kao ljepoticu i zvijer. Oboje su voljeli svoj rodni Meksiko, novu umjetnost avangarde, komunizam, feminizam, revolucije, seksualnu slobodu i poljupce pred svima.


Njihov brak bio je turbulentan, praćen mnogim nevjerstvima sa Dijegove strane, a Fridinim očajem. Dijego je čak imao aferu i sa Fridinom sestrom. Iz nemoći Frida se takođe upušta u brojne afere, kako sa poznatim ličnostima, raznim muškarcima,  tako i sa ženama, a sve u želji da kod njega izazove ljubomoru koja će ga odbiti od nevjerstava. Svoje emocije i patnju pretače na platno ali ipak, ostaje sa njim.


Frida sa Dijegom ostaje u drugom stanju, ali zbog procjene doktora biva prinuđena da prisilno prekine trudnoću zbog svog zdravstvenog stanja. I naredna trudnoća završava se slično, a Frida biva skrhkana činjenicom da ne može da rodi dijete. 
Govorilo se i da Rivera nije želio više djece, jer je već imao dvoje iz prethodnog braka.


Par se razvodi nakon 10 godina braka, a Frida se okreće oslikavanju svojih osjećanja. Na njenim slikama vidljivi su patnja i bol. Rivera takođe teško podnosi razdvojenost od Fride, pa se par, godinu dana nakon razvoda, ponovo vjenčava.  Bilo im je teško zajedno, a nisu mogli jedno bez drugog. 

S prvim zdravstvenim problemima Frida se srela još u šestoj godini, kad je oboljela od poliomielitisa. Zbog posljedica koje je bolest ostavila, cijelog života je hramala na desnu nogu. U 18. godini je jedva preživjela nesreću u lančanom sudaru kada je slomila kičmu, ključnu kost, rebra, karlicu i imala čak 11 preloma na već slaboj desnoj nozi…

Nakon nesreće, prikovana za krevet, Frida je slikala. Njen oporavak smatra se čudom. Iako više nikada u životu nije bila zdrava, sačuvala je snagu volje i izuzetan smisao za humor. Uprkos teškim povredama koje su ostavile trag na njenom tijelu, Frida je bila lijepa žena. Od nedostataka na svom licu je napravila jedinstven i upečatljiv zaštitni znak, ističući na autoportretima jake obrve i primjetne nausnice.
Ni njihov drugi brak ne doživljava velike promjene, a nevjerstva i patnja su se nastavili. Ipak, nijedno od njih nije bilo spremno odreći se te neraskidive veze koja ih je spajala, iako je za njih bila izuzetno bolna i tragična. Živjeli su u neskladu, ali su to prihvatili kao svoj život i sudbinu, jer su vjerovali da su suđeni jedno drugome.

Ostali su zajedno do Fridine smrti, ukupno 27 godina. U ljeto 1954. oboljela je od upale pluća. Umrla je 13. jula iste godine, navodno od embolije, iako se sumnja da je izvršila samoubistvo prevelikom dozom sedativa.


Nakon njene smrti Dijego je rekao da je to najtužniji dan u njegovom životu. On se ponovo oženio, a umro je tri godine nakon njene smrti.


Ostaci i sjećanja na njihovu ljubav mogu se vidjeti u Fridinoj porodičnoj kući, koja je danas muzej - Plava kuća u Meksiku. Fridina urna nalazi se u Plavoj kući, a Dijegova posljednja želja je bila da njegovo tijelo bude kremirano i da njegov pepeo bude izmiješan s Fridinim, ali njegova porodica mu nije ispunila posljednju želju. 

Osamdesetih godina prošlog vijeka svet je zahvatilo veliko interesovanje za Fridine slike, život i stil odijevanja. Meksiko je zabranio prodaju njenih djela, a u svijetu je dobila kultni status, poput Če Gevare. Kad je 2002. snimljen film "Frida" sa Salmom Hajek u glavnoj ulozi, crveni šal, bijela vezena bluza,  kosa sa upletenim cvijećem , crvene usne…  postali su modni hit.


* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Kip slobode
Previous

Kip slobode

Leave review
Read More
Branko Filipović FILO
Next

Branko Filipović FILO

Leave review
Filu Filipoviću (1924-1997) u izdanju Narodnog muz...
Read More