IL DISINGANNO

Ovo impozantno remek-djelo je izradio italijanski umjetnik Francesco Queirolo. Uz pomoć anđela koji simboliše ljudsku inteligenciju, čovjek se izvlači iz mreže grijeha.

 

Čitava skulptura je visine 1,95m i izrađena je iz jednog jedinog komada mermera  a nastala je u periodu od 1752 do 1759.

Kapela Sansevero istorijska je znamenitost grada Napulja u kojoj se nalazi ova izuzetna skulptura italijanskog umjetnika Francesca Kueriola, Il Disinganno.

Teško je zamisliti koliko takvi detalji mogu biti realistični klesanjem mermera. Međutim, Kueriolo je dokazao da je nezamislivo sasvim moguće. Umjetnik je radio na ovom remek-djelu sedam godina i spada u njegova najpoznatija djela.

Čudesna kapela San Severo, ispunjena mermernim statuama tako realističnim da je teško povjerovati da su nastale iz kamena. Nastala kao dio zavještanja Raimondo di Sangro, princa od San Severa, pripadnika italijanskih masona, ali i plodnog pronalazača i preduzimljivog zaštitnika. 


Rajmondo di Sangro (1710-1771), sedmi princ od Sansevera, značajan dio vremena provodio je u Kapeli Sansevero u rodnom gradu Napulju. U stvari, kapela je bila grobnica njegovih plemenitih predaka.

Princ od Sansevera postao je još za života legenda i prema mišljenju sugrađana – opaki čarobnjak. Istorijski podaci govore da je Rajmondo di Sangro danima ostajao zatvoren u svojoj alhemičarskoj laboratoriji gdje je učio i izvodio oglede.


O ovoj građevini nastale su brojne legende: prema nekim, dvadeset osam vajarskih remek-djela u Kapeli nastalo je posredstvom tajanstvenih sila!

Skulpture u kapeli plijene svojom impozantnošću a pored skulpture Il Disinganno najpoznatija je skulptura Hrista prekrivenog velom. Ono što je Leonardova Mona Liza u Parizu ili Mikelanđelova Pijeta u Rimu, to je Hrist pod velom u Napulju. 
Hrist pod velom (Cristo velato) je djelo iz 1753. italijanskog vajara Đuzepea Sanmartina (Giuseppe Sanmartino)

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Risto Stijović - Pariški dani
Previous

Risto Stijović - Pariški dani

Leave review
A godine u Parizu... "Proveo sam ih u oskudici, a...
Read More
Novogodišnja čestitka Paula Koelja
Next

Novogodišnja čestitka Paula Koelja

Leave review
Večeras, prije nego što krenem, provešću malo vrem...
Read More