Jean-Paul Belmondo

Jean-Paul Belmondo (1933.) je francuski filmski i pozorišni glumac i jedan od najpoznatijih i najsvestranijih francuskih i evropskih filmskih umjetnika.


Njegov otac Pol Belmondo, bio je uspješan vajar koji je za života dobio nekoliko značajnih francuskih umjetničkih priznanja, dok njegov sin koji je dobio ime po đedu Pol je bio izuzetan kao vozač Formule 1.

U mladosti se aktivno bavio fudbalom i boksom. Nakon diplome na "Conservatoire national supérieur d'art dramatique" u Parizu nastupa u pozorištu, a od 1956. i na filmu.
Glumi u filmovima renomiranih redatelja, Claudea Chabrola i Vittoria De Sice, ali slavu mu donosi uloga u filmu "Do posljednjeg daha".
1960-ih glumi u komedijama kao Čovjek iz Rija i Čovjek iz Hong Konga, što mu donosi izvanrednu svjetsku popularnost.

Od kraja 1970-ih češće glumi u akcijskim i kriminalističkim filmovima (Plaćenik, Profesionalac). aod 1990. se uglavnom posvjećuje pozorištu.
Bio je poznat po tome što nije koristio kaskadere u akcionim scenama.
Nakon sedmogodišnje pauze zbog pretrpljenog moždanog udara, vratio se 2008. glumi ulogom u filmu Un homme et son chien.


Tokom cijelog života bio je poznat kao veliki zavodnik, a posebno je bio "slab" na mlađe žene.
I ako je bio već deset godina u braku sa privlačnom Elodi Konstanten, Belmondo je započeo vezu sa švajcarskom seks-bombom Ursulom Andres, koja je zapalila maštu muškarcima širom svijeta, kada se u filmu "Dr. No", prvom iz serijala o Džejmsu Bondu, prošetala kroz kadar u maleckom žutom bikiniju, ali ta veza nije dugo potrajala.
1980. je upoznao glumicu i manekenku Karlos Soto Major, kćerku bogatog brazilskog bankara, ali ni ova veza nije opstala.
Drugu suprugu, glumicu i plesačicu Natali Tardivel, upoznao je početkom 2000. godine. Iako je bila znatno mlađa i od Belmondove djece, njihova veza je potrajala mnogo duže nego što je iko očekivao.
Ubrzo nakon propasti i tog braka, slavni glumac je našao utjehu u Barbari Gandolfi, četiri decenije mlađoj striptizeti i nekadašnjoj Plejbojovoj zečici.


* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Čuli ste za Meri Tiso?
Previous

Čuli ste za Meri Tiso?

Leave review
Meri Tiso (1761.- 1850) bila je poznati stvaralac ...
Read More
Čuveni logo grupe
Next

Čuveni logo grupe "The Rolling Stones"

Leave review
Čuveni logo grupe "The Rolling Stones"- "Tongue an...
Read More