JOKER - Film

Film “Džoker” (Joker) je nakon svjetske premijere na festivalu u Veneciji i sjajnih kritika, te osvajanja Zlatnog lava, počeo da se prikazuje i u Crnoj Gori gdje ga je publika u bioskopima dočekala sa ovacijama.

Film je do sada zaradio oko 237 miliona dolara što ga već sada, u samom startu svrstava među najgledanija filmska ostvarenja.

Čini se da reditelj i studio koji stoje iza filma imaju razloga da se raduju, pošto je publika pohrlila u bioskope uprkos nasilnoj tematici koja je dovela do povećane bezbjednosti u okolini bioskopa i zabrane nošenja kostima pri gledanju filma, prenosi Tanjug.

Za jedne je riječ o remek-djelu, za glavnog glumca Hoakina Finiksa govori se da je već predodređen za Oskara, ali kod drugih izaziva negativna osjećanja.
Odlične ocjene i prestižne nagrade na najstarijem filmskom festivalu na svijetu, samo na prvi pogled uspio je da pokvari dio javnosti koji u filmu o čuvenom zlikovcu iz stripova o Betmenu vidi besmisleno veličanje nasilja. A sve je počelo i prije zvaničog ulaska filma u američke bioskope kada su članovi porodica poginulih u masovnoj pucnjavi u Aurori u Koloradu 2012. uputili otvoreno pismo studiju “Vorner bros”.

Možda i sa razlogom jer je Džejms Holms juna 2012. ubio je 12 i ranio 70 osoba tokom projekcije filma “Uspon mračnog viteza” (film o Betmenu). Porodice nastradalih iznijele su zabrinutost o načinu na koji je nasilje prikazano u “Džokeru” i tražili od filmskog giganta da prihod od ulaznica pokloni organizacijama koje pomažu žrtve oružanog nasilja. 


“Vorner bros” je odmah odgovorio: “Ne budite u zabludi: ni fiktivni lik Džokera ni film nisu odraz podrške nasilju bilo koje vrste u realnom svijetu”.

 

Glavni glumac Hoakin Finiks povodom optužbi je izjavio: "Dobro je kad nas film provocira, izaziva nelagodu, natjera na razmišljanje".

Joker je originalna, samostalna priča koju do sada nismo vidjeli na velikom ekranu. U njen centar je smješten Artur Flek, usamljeni čovjek koji pokušava da pronađe svoj put i svoju sreću u neprijateljski nastrojenom Gotamu. Ovo je filmska priča u kojoj ćemo saznati kako je ovaj lik postao najveći strah i trepet Gotam Sitija.

Hoakin Finiks tumači Artura Fleka, neuspješnog stend-ap komičara koji danju radi kao klovn. On se osjeća odbačenim od strane društva, a svoju neprilagođenost okruženju otkriva svaki put kada se smije u najmanje prikladnim trenucima.

Njegovom duševnom stanju ne pomažu ni ozbiljni psihički problemi od kojih pati. Artur se stara o svojoj majci, ali se vidi da mu vidno nedostaje očinska figura pa je prinuđen da je traži među ljudima kao što su televizijski voditelj Mari Frenklin koga glumi Robert De Niro i milijarder Tomas Vejn koga glumi Bret Kalen. U svom psihičkom rasulu, njemu se čini da je nasilje jedino riješenje...

Ako se odlučite da odgledate ovo filmsko ostvarenje, ono što Vam garantujemo, nećete ostati ravnodušni!
 

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Cetinje na starim razglednicama
Previous

Cetinje na starim razglednicama

Leave review
Izuzetno vrijedna i obimna produkcija razglednica ...
Read More
CETINJSKI BIJENALE 1990 – 2004.
Next

CETINJSKI BIJENALE 1990 – 2004.

Leave review
Ova prestižna manifestacija sa već navedenim i dop...
Read More