Kip slobode

Kip slobode u Njujorku jedan je od najpopularnijih spomenika na svijetu a poklon Francuske SAD-u kao čin prijateljstva 1886. godine. Jedna od najposjećenijih svjetskih atrakcija, koju posjeti više od 4.5 miliona ljudi godišnje.

Podaci vezani za ovu statuu, prilično su zanimljivi. Naime, pravi naziv statue glasi Sloboda obasjava svijet (Liberty Enlightening the World) iako je širom svijeta statua poznata kao Kip slobode.


Ideju za Kip slobode je predložio Eduar Labule, predsjednik Francuskog antirobovskog društva, prominentan i važan politički mislilac svog vremena. Kip slobode predstavlja prijateljstvo i pomoć koju je Francuska dala američkim naseljenicima u njihovoj borbi za nezavisnost od Velike Britanije koja je počela 1776. godine. Zbog nedostatka novca na obije strane Antlantika, poklon je stigao sa zakašnjenjem od deset godina: trebalo je da bude otkriven povodom obilježavanja 100 godina američke nezavisnosti 1876. godine.

Skulptor spomenika je Frederik Bartoldi, a unutrašnju konstrukciju je izradio čuveni inženjer Gistav Ajfel (projektant Ajfelove kule). 

Glava statue predstavljena je na Svjetskoj izložbi u Parizu 1878. Poslije toga kip je rastavljen na 350 djelova i po olujnom vremenu transportovan preko Atlantika brodom “Izer”.

Za četiri mjeseca je ponovo sastavljen, a 28. oktobra 1886. statuu je otkrio tadašnji predsjednik SAD Grover Klivlend.


Kip slobode se nalazi na Ostrvu slobode, visok je 46,5 m, a sa podnožjem 93 m. Postolje za kip je u obliku zvijezde i visoko je 46 metara. Napravljeno je od betona i granita.


Ukupna težina kipa iznosi 225 tona. Opseg kipa je do 10,6 metara, usta su široka 91 centimetar, a kažiprst je dug 2,4 metra. Kruna sa sedam krakova, inspirirana krunom Kolosa sa Rodosa, jednog od sedam svjetskih čuda antike, je simbol slobode na sedam mora i sedam kontinenata.


Figura žene predstavlja Libertas ili rimsku boginju slobode, koja nosi baklju i ploču, na kojoj se nalazi datum 4. jul 1776. godine, datum Deklaracije nezavisnosti. Ispod njezinih nogu leži prekinuti lanac koji simbolizuja sticanje slobode, tj. nezavisnost SAD. 

Baklja je prvobitno trebalo da služi kao svjetionik, ali stručnjaci nikako nisu uspijevali da dobiju dovoljnu jačinu svjetlosti. Baklja je zamijenjena 1984. godine novom bakljom prekrivenom zlatnim listovima. Iste godine, statua je upisana u Uneskovu listu svjetske baštine.
Popravka ruke koja nosi baklju, nakon eksplozije tokom Prvog svjetskog rata 1916. godine, koštala je oko 100.000 dolara.

Svijetla u kruni su se 1944. naizmjenično palila i gasila tačka-tačka-tačka-crta, što na Morzeovom kodu znači V (Victory) pobjeda. 
U postolju je smješten mali muzej a posetioci mogu da uđu u statuu, ako rezervišu kartu nekoliko mjeseci ranije, i da se popnu do same krune.

Kip slobode se pojavljuje u neka od najvećih filmskih ostvarenja. Najčuveniji prikaz statue je u filmu Planeta majmuna iz 1968. kada je do pola zatrpana u pijesak. Takođe je uništena u filmovima Dan nezavisnosti i Dan poslije sjutra.

A Endi Vorhol je naslikao Kip slobode kao dio Pop Art serije šezdesetih godina. Procijenjena vrijednost te slike je čak 35 miliona dolara.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još