Kišni čovjek

Jedan od najboljih filmova svih vremena "Kišni čovjek" iz 1988. u režiji Berija Levinsona, sa Dastinom Hofmanom i Tomom Kruzom u glavnim ulogama, doživio je svjetski uspjeh i osvojio četiri Oskara, medju kojima za najbolju mušku ulogu koji je pripao Dastinu Hofmanu.
Film govori o sebičnom Charlieju Babbittu, koji otkriva da je njegov otac ostavio multimilionsku ostavštinu njegovom autističnom bratu, Raymondu, za kojeg Charlie nije znao da postoji.
Zanimljivo je da Dustin Hoffman je isprva trebao da igra ulogu Charlieja, ali je on želio da igra ulogu Raymonda. Raymond je trebao da bude mentalno zaostala osoba, ali je Hoffman to promijenio da bude autistični intelektualac.
Dustin Hoffman je proveo godinu dana radeći s autističnim osobama i njihovih porodicama kako bi mogao bolje razumjeti njihove složene odnose. Takođe, dok je bio nezaposleni glumac, on je radio u psihijatrijskoj klinici, i izvukao dosta ličnih iskustava za ovaj film.
Interesantno je da za ulogu Raymonda prvo su ponuđeni Jack Nicholson i Robert De Niro ali su obojica odbili.
Ako već niste, ovaj film obavezno pogledajte!

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Rodenov
Previous

Rodenov "poljubac"

Leave review
Francuski vajar Ogist Roden je izvršio revoluciju ...
Read More
Etta James
Next

Etta James

Leave review
Jedan od najboljih ženskih vokala u popularnoj muz...
Read More