Kuvar Salvadora Dalija

Sve što je Salvador Dali radio moralo je biti provokativno, drugačije, a više od svega – nadrealno. Svojim likovnim stvaralaštvom stekao je svjetsku slavu, i njegova djela su apsolutno svima prepoznatljiva, ali malo je poznato da je katalonski umjetnik 1973. objavio kuvar sa 136 neobičnih recepata koja impozantno servirana predstavljaju prava umjetnička djela. 

Salvador Dali je sa šest godina želio postati kuvar. Svojevrsno ostvarenje dječačkog sna desilo se 1973. godine kada je objavljen njegov kuvar.

Raskošne večere koje su priređivali slikar nadrealista Salvador Dali (1904-1989) i njegova supruga i muza Gala (1894-1982), postale su dio legende a Dali je 1973. objavio kuvar koji otkriva neke senzualne, maštovite i egzotične elemente koji su činili njihova čuvena okupljanja.
Ove večeri su bile legendarne, gosti su često morali da dolaze kostimirani a i divlje životnije su se slobodno motale po sobi gdje se održavala večera.

Novo izdanje nadrealističkog erotskog kuvara sa ilustracijama Salvadora Dalija, "Les Diners de Gala" (Galine večere) nedavno je izašlo u ponudu sa malim dopunama. Cijena novog kuvara je oko 350 dolara i već po izlasku je rasprodat za samo 24h.


Prvo originalno izdanje iz 1973. godine štampano je u 400 primjeraka sačuvano ih je veoma malo, pa su privilegija malog broja bogatih kolekcionara. Cijena originalnog izdanja na aukciji 2016. godine dostigla je cijenu od čak 12. 000 dolara.
Dragocjena i fantastična knjiga-kuvar ima 136 recepata koje su osmislili Salvador i Gala, podijeljenih na 12 poglavlja. Recepti su propraćeni raskošnim Dalijevim ilustracijama i fotografijama slikara uz trpezu punu hrane.

 

"Želimo jasno da naglasimo da su 'Galine večere' posvećene zadovoljenju čula ukusa. Ako ste od onih što broje kalorije i užitak u hrani pretvarate u neku vrstu kažnjavanja, smjesta zatvorite ovu knjigu; ona je previše živa, agresivna i svakako previše drska za vas". - Salvador Dali
 


* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Nacionalna klasa - Film
Previous

Nacionalna klasa - Film

Leave review
Kultni film „Nacionalna klasa“ je sniman tokom pro...
Read More
Uroš Tošković - intervju iz 1983.
Next

Uroš Tošković - intervju iz 1983.

Leave review
Januar 1983: Živa legenda našeg modernog slikarstv...
Read More