Ludovico Einaudi

Ukoliko ste ljubitelj klasične muzike, ili možda niste, nekako smo sigurni da ćete uživati uz melodije jednog od najpopularnijih pijanista i kompozitora klasične muzike u Evropi i šire.


Njegovo ime je Ludovico Einaudi.


Vjerovatno je većina vas i čula bar neku njegovu kompoziju, a da toga nije ni svjesna.  Jer puno njih je u reklamama, dzinglovima, filmovima... 


A ako niste, evo priče o njemu...

Ludovico Einaudi je 1955. godine u Torinu. Sin Gioulio Einaudi-a i unuk Luigi Einaudi-a, bivšeg Italijanskog predsejdnika. Školovao se na Konzervatorijumu Verdi u Milanu, gdje je stekao muzičko obrazovanje i diplomu 1982. godine.

U početku svog bavljenja muzikom i komponovanjem, Einaudi je ostajao striktno u okvirima klasične muzike da bi ubrzo počeo u svoje kompozicije da upliće i moderne stilove poput popa, roka, world i folk muzike, a sredinom prve decenije ovog milenijuma i elektronsku muziku. Nakon završetka studija sredinom osamdesetih sarađivao je sa raznim pozorišnim i plesnim trupama komponujući muziku za njihove nastupe.


Njegova prava muzička karijera počinje devedesetih godina, albumom Stanze (1992). 
Sljedeći album će mu biti Eden Roc (1999) da bi nakon njega uslijedio još jedan album za solo klavir I giorne (2001) inspirisan njegovim putovanjima po Africi. Potom će uslijediti saradnja sa Ballaké Sissoko, muzičarem iz Malija na albumu Diario Mali (2003), a nakon njega albumi Una matina (2004) i Devendre (2006). Na albumu iz 2006. godine će pored njega na klaviru svirati i sinfonijski orkestar. Riječ je o vjerovatno najboljem dotadašnjem Einaudijevom izdanju. 
Nakon njega uslijediće Nightbook (2009) koji će označiti nov pravac u njegovom stvaralaštvu

2011. Ludovico stvara muziku za film „Nedodirljivi“.  To je sjajna francuska komedija koju je režirao Olivier Nakač i Erik Toledano. U njemu glume Fransoa Kluzet i Omar Si. Devet nedjelja nakon objavljivanja u Francuskoj 2. novembra 2011. godine, postao je drugi najveći hit u Francuskoj, odmah iza filma iz 2008. godine Dobrodošli u Stiks. Film je proglašen kulturnim događajem 2011. u Francuskoj sa 52% glasova u anketi. Film je dobio nekoliko nominacija. U Francuskoj, osvojio je nagradu Cezar za najboljeg glumca Omara Sia i osvojio još sedam nominacija, uključujući i nagradu Cezar za najbolji film. Film je dobio posebnu nagradu za muziku, što je kompozitora uzdiglo na još veći tron.

Cijenjeni italijanski kompozitor i pijanist Ludovico Einaudi priredio je fenomenalan nastup za pamćenje i to usred Arktičkog okeana u blizini Norveške 2016. godine. Na plutajućoj platformi, okružen santama leda i norveškim glečerima, Ludovico je na klaviru odsvirao jednu od svojih specijalno komponovanih numera “Elegy for the Arctic”. Cjelokupan performans dio je njegove podrške Greenpeaceu – ekološkoj organizaciji koja se bori protiv zagađivanja Zemlje i zemljine atmosfere, i svojevrsno ukazivanje na zabrinjavajuće klimatske promjene kojima smo svjedoci svaki dan.

A naša preporuka je numera "Una Mattina" sa istoimenog albuma.

Najjednostavniji opis je da je ovo predivna muzika bez riječi, klavir i opuštajuće dejstvo na vaš um.


Uživajte...

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Muzej Ermitaž - Sankt Peterburg
Previous

Muzej Ermitaž - Sankt Peterburg

Leave review
Interesantno je da muzej još od 1764. upošljava m...
Read More
Danilo Kiš i Pavle Đonović
Next

Danilo Kiš i Pavle Đonović

Leave review
Na slici: Pavle Đonović - Crtež koji je nacrtao Da...
Read More