MADONNA – kraljica popa

Američka pop pjevačica, tekstopisac, producent, glumica, plesačica i pisac, poznata i po zasluženom nadimku Kraljica popa,  Madonna Louise Veronica Ciccone rođena je 16. avgusta 1958. godine u Mičigenu, SAD.


Ginisova knjiga rekorda proglasila je 2000. godine za najuspješniju pjevačicu svih vremena, a razlog te titule je više od 300 miliona prodatih albuma u svijetu.  Isto je uradila i njena izdavačka kuća Warner Bros. Records, 2005. godine. 


U svojoj karijeri objavila je 12 albuma, imala 12 veličanstvenih svjetskih turneja, glumila u čak 23 filma, i autorka je nekoliko izuzetnih dječijih knjiga.


25. septembra 2008. godine Madonna je na plaži Jaz kod Budve nastupila pred 50.000 gledalaca. Ovaj koncert je premašio sva očekivanja, jer se računalo na najviše 35.000 gledalaca. Bina za ovaj spektakl, na kojoj je nastupila Madona bila je impozantna, dugačka 90 metara, široka 50 i visoka 25 metara.

Po ocu Silviju Toniju Čikoneu je Italijanka, po majci Madoni Fortin Francuskinja i Kanađanka. Po njoj je dobila ime. Bila je treće od šestoro djece u porodici.
Kada je imala pet godina, njena majka je umrla od kancera. Madona je majčinu smrt veoma teško podnijela. Novi šok je doživjela kada joj se otac, tri godine nakon majčine smrti oženio Džoan Gustafson, koja je radila u njihovoj kući kao domaćica.
Bila je odličan učenik i pohađala je časove plesa sa izuzetnim uspjehom. Zbog plesa je odbila stipendiju Mičigenskog univerziteta i otišla za Njujork.
Da bi preživjela u Njujorku je radila različite poslove, radila u super marketu, kao promoterka, konobarisala... Odskočna daska joj je bio plesni angažman na svjetskoj turneji Patrika Hernandesa, osnivanje benda "Breakfast club" sa Denom Gilrojem i poznanstvo sa njujorškim di –džejem  Markom Kaminsom koji je njene demo snimke proslijedio "Sire rekordsu", ogranku "Vorner Brosa". Nakon toga je uslijedio prvi ugovor.

Prvi singl bio je "Everybody" koji je bio slušan, ali ne dovoljno. Isto se desilo i sa narednim "Burning up". Njen prvi album "Madona" (1983) prodat je u osam miliona primjeraka, a najvišu poziciju na top listi je imala pjesma Lucky Star - 4. mjesto, čime ona nikako nije bila zadovoljna.


Revolucija je počela sa albumom "Like a virgin", 12. novembra 1984. Album je imao ogroman uspjeh i dospio na prvo mjesto Billboardove top liste albuma, a pjesma Like A Virgin je Madonin prvi hit broj jedan. Iste godine otvara dodjelu MTV muzičkih nagrada uz izvođenje pjesme Like A Virgin. Nijedan nastup nije izazvao toliko pažnje. Mnogi ga pamte i dan danas.
Već tada je svijetu pokazala da je vizuelni indentitet podjednako važan kao muzika. Obzirom da je kao dijete bila opsjednuta Holivudskim filmovima, spot uz pjesmu "Material girl" izvela je odijevena kao Merilin Monro u filmu "Neki to voli vruće". 


1985. godina je bila puna dešavanja za Madonu. Tada se i vjenčala za glumca Šon Pena.


Album  "True blue" donio je "njenu najozbiljniju pjesmu" – "Live to tell", kao i numeru "Papa Don't Preach" koja govori o maloljetnim trudnicama. Zadirući u izuzetno sporne teme društva u cjelini, koje je samo ona imala smjelosti da iznese u javnost, postaje kontroverzna. Svjesno je bila meta napada mnogih, pa i Vatikana,  koji je njenu turneju "Koja je ta djevojka?", nazvanu po istoimenom filmu u kojem je igrala, nazva svetogrđe.

Najrevolucionarniji spot svih vremena je "Like a prayer". Spot za pjesmu Like A Prayer, režisera Mary Lambert, bio je nešto najšokantnije što je Madona uradila do tada. Spot je izazvao najveće kritike katoličke crkve.
1990. je snimila film, Dick Tracy. Madona je glumila pjevačicu u baru koja je na kraju ubica. Ubrzo se našla u prodaji i muzika iz filma, I’m Breathless, sa koje se izdvojila pjesma Vogue.


13. maja 1990. u Tokiju, otpočela je Madonina najuspješnija turneja - Blonde Ambition Tour. 62 nastupa i 20 najvećih hitova. Turneja je postavila novi stndard u koncertima. Bine su se stalno menjale, koreografije su bile nevjerovatne. Za vrijeme turneje je sniman dokumentarac Truth Or Dare (Istina ili izazov) ili In Bed With Madona (U krevetu sa Madonom). Dokumentarac je imao veliki uspjeh na festivalu u Kanu a zaradio je preko 35 miliona dolara.


1992. godine izlazi iz štampe šokantna knjiga Sex. U njoj su napisane seksualne fantazije i knjiga je bila puna golih slika Madone, manekenke Naomi Campbell, glumice Isabelle Rossellini, repera Big Daddy Kanea i Vanille Icea (njenog tadašnjeg momka). Knjiga je postala best-seller, a danas je njena cijena oko 500 dolara jer od tad nije štampana.


1993. Madona kreće na turneju. The Girlie Show, koja je imala je 41 nastup. Tada je po prvi put je pjevala u Izraelu i Australiji. To je jedan od njenih najkontroverznijih koncerata. The Girlie Show je imao elemente kabarea, karavana i cirkusa. Publici se to svidjelo ali neki to nisu odobravali.

1994. tridesetšestogodišnja Madona izdaje šesti studijski album, Bedtime Stories a 1995. u prodaju izlazi kolekcija najvećih balada, Something to Remember. Tada izjavljuje: 


“Toliko kontroverznosti se okupilo oko moje karijere u protekloj deceniji i malo pažnje je poklanjano mojoj muzici. Sve pjesme su zaboravljene... Zato, bez velike pompeznosti predstavljam vam ovu kolekciju balada. Neke su stare, neke nove, ali su sve od srca!”


U martu 1998. Madona je izdaje novi album Ray of Light koji sadrži spiritualnu muziku miksovanu sa elektronikom, drum and baseom i tranceom. Madona se konačno vraća na vrh sa prodatih 17. milona cd-ova. Ovaj album televizija VH1 proglašava za deseti najbolji album ikad snimljen.


2000. godine u Madona u petom mesecu trudnoće sa režiserom Guy Ritchiem izdaje album Music. Album je prodat u oko 420.000 primjeraka samo prve nedjelje u Americi, a 13 miliona ukupno.


2001. godine Madona otpočinje turneju The Drowned World Tour. 49 nastupa po Americi i Evropi i sve karte su bile rasprodate. 
Nakon toga svijet je opet šokirala kada je obukla vojničku maskirnu uniformu i u svom spotu vrijednom milion dolara kritikovala rat u Iraku. Spot je bio prepun krvi i ubijanja, a na kraju Madona baca upaljač u obliku granate na Džordža Buša. Madona je spot povukla jer se rat u Iraku završio. 

Confessions Tour, Madonina turneja sa do sada najvećom zaradom za ženskog izvođača, počela je na ljeto 2006, i imala oko 1,2 miliona gledalaca. Turneja je izazvala pažnju medija koju je Madona privukla tako što se razapela na krst napravljen od Svarovski kristala, noseći krunu od trnja.


25. septembra 2008. godine Madonna je na plaži Jaz kod Budve nastupila pred 50.000 gledalaca. Ovaj koncert je premašio sva očekivanja, jer se računalo na najviše 35.000 gledalaca. Bina za ovaj spektakl, na kojoj je nastupila Madona bila je impozantna, dugačka 90 metara, široka 50 i visoka 25 metara.


Dana 29.8. 2009, na dan Ivana Krstitelja Madonna je pjevala u Sofiji (Sticky & Sweet Tour) i ako se Bugarska Pravoslavna Crkva protivila ovom koncertu.


2012. postaje umjetnik sa najvećim ostvarenim profitom na svijetu u toj godini, a dobija i novu publiku.


Madona se do sada dvaput udavala. Njen prvi muž je bio poznati glumac Šon Pen,  a drugi muž, sa kojim se razvodi, je Gaj Riči, popularni britanski režiser. Ima četvoro djece, dvoje biološke i dvoje usvojeno. 


Da nebi više dužili, Madona se sa prodatih 350 miliona albuma uz Majkla Džeksona, Elvis Prislija i Bitlse smatra najvećom zvijezdom u istoriji muzike! Nakon smrti Majkla Džeksona postala je najuspješnija i najveća živa muzička svjetska zvijezda, jer su od nje uspješniji bili samo Elvis Presli, Bitlsi i Džekson.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Bjeline Cvetka Lainovića
Previous

Bjeline Cvetka Lainovića

Leave review
“Često se sjetim one narodne poslovice da treba ž...
Read More
Gubilište - Mirko Kovač
Next

Gubilište - Mirko Kovač

Leave review
"Gubilište" je prvi roman Mirka Kovača, koji je ob...
Read More