Marija Kalas - operska diva

Marija Kalas (1923 - 1977) jedan je od najvećih soprana u istoriji opere. Njen glas je imao raspon od nevjerovatne 3 oktave, zbog čega je mogla da otpjeva sve - od najdubljeg alta do najviših sopranskih arija. Bila je u stanju da interpretira čak i pojedine tenorske komade.

Temperamentna Grkinja je blistala na operskim scenama širom svijeta sredinom prošlog vijeka dočaravajući likove Madam Baterflaj, Toske, Norme, Karmen, dok je njena privlačnost bila magnetska, tako da je u svoje vrijeme bila popularnija od mnogih holivudskih zvijezda.

 

Marija Kalas je rođena u Njujorku 2. decembra 1923. godine u porodici grčkih emigranata.Sa majkom i sestrom se vratila u Grčku 1937. Međunarodnu karijeru je počela 1947. i s velikim uspjehom pjevala na najvećim svjetskim operskim scenama. Prvi veliki trijumf je doživjela 1949. kada je u Veneciji sa uspjehom nastupila u dvije potpuno različite uloge u operama Vagnera i Belinija. 
Tokom cijele karijere Kalas je često demonstrirala sposobnosti u pjevanju raznovrsnih sopranskih arija, od dramskih do koloraturnih. Njen vokalni raspon je bio čak tri oktave. 
U La Skali je prvi put nastupala 1951. u operi „Sicilijansko večernje“, i ovaj teatar je bio njena glavna scena tokom pedesetih. U Londonu je redovno nastupala od 1952, a tu je i završila opersku karijeru 1965. Poslije toga nastupila je samo u recitalima 1973. i 1974. 
Sredinom karijere, 1953-1954, Kalas je naglo smršala izgubivši 35 kilograma. Neki kritičari smatraju da je ova promjena doprinijela opadanju kvaliteta njenog glasa u nekim operskim ulogama, dok drugi smatraju da je joj je glas postao mekši i zavodljiviji.


Marija Kalas se ubraja među znamenite reformatore opere, kao što su Rihard Vagner i Arturo Toskanini. Kultura druge polovine XX vijeka se neminovno povezuje sa njenim imenom. Početkom 50-ih godina, pojavom postmodernizma, opera XIX vijeka postala je estetski anahronizam. Marija Kalas je vratila opersku umjetnost na vrhunski nivo. Najviše je pjevala opere belkanta, gdje se nije ograničila na virtuozne kolorature u operama Belinija, Rosinija i Donicetija, već je svoj glas pretvorila u glavno izražajno sredstvo. Bila je univerzalni pjevač, sa dijapazonom od klasičnih ozbiljnih opera (opera serija) do poznih Verdijevih opera, verističkih opera Pučinija i Vagnerovih drama.

Usponu njene karijere doprinijela je pojava gramofonskih ploča sredinom prošlog vijeka, kao i prijateljstvo sa producentom kompanije EMI Volterom Legeom.
 

U privatnom životu, poznata je dugogodišnja ljubavna veza Marije Kalas sa milionerom Aristotelom Onazisom. Postoje svedočanstva da su njih dvoje imali sina koji je umro kratko po rođenju 1960. Do vjenčanja nikada nije došlo i on je zauvjek ostao njen ljubavnik.

 

Marija Kalas je sredinom pedesetih godina prošlog vijeka boravila u Crnoj Gori, tačnije u Kotoru sa Elenor Ruzvelt, suprugom bivšeg predsjednika SAD Frenklin Delano Ruzvelta. Doputovali su na jahti „Kristina“ sa Aristotelom Onazisom ali nije zabilježeno da li je imala nastup prilikom te posjete.

 

Godine 1977. snimila je film Medeja i potpuno se povukla sa scene, nakon čega je ubrzo preminula. Njen pepeo je rasut, po njenoj želji, po plavetnilu Jonskog mora!


* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Film
Previous

Film "Čovjek koga treba ubiti"

Leave review
Film je pažnju izazvao i po bizarnim prikazom Pakl...
Read More
Zbirka Milice i Svetozara Vukmanovića Tempa
Next

Zbirka Milice i Svetozara Vukmanovića Tempa

Leave review
Milica Sarić Vukmanović (Beograd, 1915 — 2011) por...
Read More