Martin Luther King - "I Have a Dream"

Ispred Memorijalnog centra Abraham Linkoln u Vašingtonu izgovorene su tri čuvene riječi: „Ja imam san", koje je 28. avgusta 1963. godine izgovorio Martin Luter King mlađi, čiji se rođendan slavi kao nacionalni praznik.


Uz govore američkih predsjednika Abrahama Lincolna i Franklina Roosevelta ovaj govor je ušao u antologiju govora SAD. Govor, koji se smatra jednim od ključnih trenutaka američkog pokreta za građanska prava i koji se zalaže za jednakost crnaca i bijelaca, održan je na stepenicama Linkolnovog memorijalnog kompleksa pred više od 250 000 ljudi.

 

"Sanjam da će jednog dana ovaj narod ustati i živjeti ono u šta vjeruje: da su svi ljudi po rodjenju jednaki. Sanjam da će jednog dana na crvenim brežuljcima Georgie sinovi bivših robova i sinovi bivših robovlasnika biti sposobni sjediti zajedno, za istim bratskim stolom.


Imam san da će jednog dana i sama država Mississippi, u kojoj vlada nepravda i koja s plamenom ugnjetavanja živi svojim punim bićem, imam san da će se i ta država jednog dana pretvoriti u oazu slobode i pravednosti.


Imam san da će jednog dana Alabama sa zlokobnim rasistima, sa svojim guvernerom s čijih usana su silazile riječi kao „intervencija“ i „anuliranje rasne integracije“…, da će tačno tamo u Alabami jednoga dana mali crni dječaci i male crne djevojčice pružiti ruke malim bijelim dječacima i djevojčicama kao braći i sestrama.


Sanjam da će moje četvoro djece jednoga dana živjeti u društvu koje ih neće prosuđivati po boji kože, nego po njihovom karakteru. O tome danas sanjam.


Ja imam san da će se jednoga dana uzdignuti sve doline, a svi bregovi i planine da će se smanjiti. Da će se bregovita mjesta poravnati, a neravna ispraviti. I dobrota Gospodara biće svima vidljiva i svako će je spoznati. To je naša nada. S ovim uvjerenjem vratiću se natrag na jug. S ovim uvjerenjem biću sposoban od brijega očajanja načiniti kamen nadanja. S ovim uvjerenjem mi ćemo biti sposobni nesklad naše nacije pretvoriti u zvukove predivne simfonije.

Martin Luther King Junior smarta se inicijatorom i vođom borbe za ljudska prava američkih crnaca tokom 60-tih godina prošlog vijeka. Rođen je 15. januara 1929. godine u Atlanti,a ubijen je 4. aprila 1968. hicem iz snajpera na balkonu hotelske sobe u Memphisu.


Za vrijeme njihovog rada, proputovao je više od million kilometara i održao 208 govora. Samo dan ranije King je održao svoj posljednji govor. Te olujne aprilske noći u hramu Mejson u Memfisu govorio je pred 2.000 ljudi. Govor doktora Kinga se zapravo nije odnosio na štrajk, koji je pomenuo tek nakon 11 minuta, već na borbu za građanska prava i slobodu i na njegovu ulogu u njoj. 


Govor koji će ući u istoriju i zbog skoro proročanskih riječi koje kao da su predvidjele događaje koji će uslijediti. Ostaje vječno pitanje, da li je Martin Luter King predvidio svoju smrt!?


“Kao i svi, i ja bih želio dug život. Dugovječnost ima svoju prednost. Ali sada ne brinem o tome. Samo želim da izvršavam Božju volju. A on mi je dopustio da se uspnem na planinu. I pogledao sam preko. I vidio sam obećanu zemlju. Možda ne dođem tamo sa vama. Ali želim da znate noćas, da ćemo mi, kao narod, doći u obećanu zemlju.
I zato sam večaras srećan! Ne brinem ni zbog čega. Ne bojim se nijednog čovjeka. Moje oči su vidjele slavu dolaska Gospodnjeg.”

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
ALEKSANDAR LESO IVANOVIĆ
Previous

ALEKSANDAR LESO IVANOVIĆ

Leave review
Dva dana prije smrti Aleksandar Leso Ivanović je n...
Read More
Borislav Pekić -
Next

Borislav Pekić - "Danilo ili život kao bol"

Leave review
Poslednji put opet smo sami, kod mene u Beogradu, ...
Read More