Muzej Ermitaž - Sankt Peterburg

Ermitaž je najveći umjetnički i kulturno-istorijski muzej u Rusiji i jedan od najvećih u svijetu, koji se nalazi u Sankt Peterburgu.
U više od 350 sala izloženo je 60.000 eksponata. Kolekcija ovog muzeja je začeta 1764. kao zbirka umjetničkih predmeta carice Katarine II  koja je u istoriji ostala zapamćena kao zaštitnica umjetnosti i književnosti. 

 

Sankt Peterburg, ruska prijestolnica kulture, je magapolis u kojem se nalazi 2000 biblioteka, više od 100 teatara, 45 izložbenih galerija, 62 kina i 221 muzej. Grad je upisan na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine kao područje sa 36 istorijskih arhitektonskih kompleksa i oko 4000 pojedinačnih spomenika arhitekture, istorije i kulture – a među njima se nalazi i Državni muzej Ermitaž.

Godine 1754 carica Elisabeta Petrovna je odobrila nacrt italijanskog arhitekte Barolomea Frnčeska Rastelija o gradnji nove carske rezidencije u baroknom stilu. Pošto je carica željela da nova carska rezidencija zasijeni druge evropske dvorove, gradnja Zimske palate je zahtijevala velike sume novca a 4.000 ruskih stučnjaka je aktivno radilo na stvaranju i ukrašavanju ove predivne palate. 


Nastanak Ermitaž muzeja se vezuje za 1764 godinu kada je carica Katarina kupila impresivnu kolekciju umjetničkih djela od Berlinskog trgovca Ernesta Gotkovskog. Godine 1769 u Sankt Peterburg stiže nova Bruhls kolekcija, koja je sadržala umjetnička djela najpoznatijih holandskih, francuskih, flaminških i italijanskih slikara tog vremena. 


Kolekcija je dobila ime po grofu fon Buhlu koji je uz pomoć kraljevskih agenata uspio da prikupi značajniju umjetničku kolekciju Zapadne Evrope. Tri godine kasnije u Ermitaž stiže najznačajnija i najvrijednija kolekcija 18 vijeka – Krozat kolekcija. Ova kolekcija je kupljena od uticajne bankarske porodice Krozat a Ermitažu je donijela dela Rubensa, Rembranta i Đorđonea. Kada je godine 1779 unuk engleskog premijera Džordž Valpol, odlučio da proda bogatu kolekciju, čuvanu u porodičnom zamku u Norfolku, ruskoj carici Katarini Drugoj, Ermitaž je zvanično mogao da se nazove najbogatijim muzejem na svijetu. U Rusiju su tada stigle slike Rembranta, Rubensa, Guida Renija i Lorana. U Ermitažu su izložena djela velikih italijanskih majstora kao što su Leonardo, Rafaelo, Karavađo, Botičeli.

Zbog velikog broja slika i skulptura, Katarina je angažovala Jurija Veltena da sagradi još jedan produžetak palate, a potom još jedan. Ovo posljednje proširanje je značilo da će treći Zimski dvorac, onaj koji je postojao nakon proširenja drugog u kome je umro Petar Veliki, morati da bude srušen.

Nakon velikog požara 1837. godine car Nikolaj I je u potpunosti obnovio djelove palate koji su stradali i u suštini je odgovoran za njegov današnji izgled, što spolja, što iznutra.


Kada se palata obnavljala nakon požara, 6.000 ropskih seljaka je po nezapamćenoj zimi danonoćno radilo da bi uspjelo da dostigne nemogući cilj obnove u roku od godinu dana.

Inače, sve se ovo gradilo na grbači običnog naroda.

Ne samo Zimski dvorac, nego i čitav Sankt Peterburg gradili su obični ruski robovi-seljaci, a procjena je da u prvih 20 godina ovog projekta umrlo njih 200.000. Što se tiče finansiranja izgradnje, ona je takođe pala na pleća teško oporezovanim seljacima.

Ermitaž se može pohvaliti jednom od najvažnijih umjetničkih kolekcija na svijetu, sa preko 2,7 miliona eksponata i izložbama sa najrazličitijim temama i epohama. 
Ermitaž posjeduje djela Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafalea i Ticijana, jedinstvenu kolekciju Rembranta i Rubensa, mnoga djela francuskih impresionista kao što su Renoar, Sezan, Mane, Mone i Pisaro, zatim djela Van Goga, Matisa i Gogena, Pikasa, Kandinskog, kao i nekoliko Rodinovih skulptura.

Posjeta Zlatnoj i Brilijantnoj kolekciji muzeja ne ulazi u standardnu kartu i potrebna je rezervacija. U ove prostorije nije moguće ući bez vodiča. Formiraju se male grupice koje vodič preuzme u tačno dogovoreno vrijeme. U ovim prostorijama se čuvaju predmeti od zlata, velika kolekcija Faberžeovog nakita i najveća kolekcija istočnoevropskog i zapadnoazijskog zlata koja postoji.

Za dva i po vijeka u ovom muzeju je sakupljeno oko tri miliona umjetničkih i istorijskih eksponata, iz epoha od kamenog do savremenog doba. Naravno, samo mali dio blaga Ermitaža je izložen.

Njegova ogromna zbirka izložena je u 6 zgrada na obali rijeke Neva, s tim što je glavna zgrada Zimski dvorac koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva. 

Danas je muzej Ermitaž prvorazredna turistička atrakcija koju godišnje obiđe 3 do 4 miliona posjetilaca.


Muzej Ermitaž ima svoje filijale u: Amsterdamu, Kazanju, Las Vegasu, Los Anđelesu i Ferari.

Interesantno je da muzej još od  1764. upošljava mačke radi čuvanja neprocjenjive kolekcije umjetničkih djela od glodara. Takozvane mačke-čuvari, za turiste gotovo neprimjetne, borave na tavanima i u podrumima muzeja. 
Broj mačaka je znatno narastao krajem 60-ih godina 20. vijeka, što je stvorilo probleme u Ermitažu pa je uprava dobila naredbu da ih se riješi – što je i učinjeno. Međutim, poslije nekoliko godina, četvoronožni čuvari su vraćeni na svoje zadatke, jer su ljudi u muzeju shvatili da bez njihove pomoći teško da mogu da sačuvaju kulturne vrijednosti. O mačkama se vodi briga u svakom pogledu – dobro ih hrane, a kada se razbole imaju veterinarsku njegu. Dan mačaka Ermitaža, koji se svake godine obilježava 28. marta, zauzima posebno mjesto u kalendaru praznika ove ustanove.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
'Afgan Girl' - najpoznatija fotografija na svijetu
Previous

'Afgan Girl' - najpoznatija fotografija na svijetu

Leave review
Steve McCurry rođen je 1950. godine u Pensilvaniji...
Read More
Ludovico Einaudi
Next

Ludovico Einaudi

Leave review
Najjednostavniji opis je da je ovo predivna muzika...
Read More