Muzej Luvr - Pariz

Luvr je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umjetničkih zbirki na svijetu. Stalna postavka je izložena na površini od čak 60.000 m².Ukupan broj predmeta koji pripadaju muzeju je 380.000. 


Luvr je najposjećeniji muzej u svijetu, koga radnim danima posjeti u prosjeku 15.000 turista na dan. Sa preko 8,5 miliona posjetilaca godišnje, Luvr je najposjećeniji muzej na svijetu.

Luvr je i najveći muzej na svijetu koji je fizički neizvodljivo obići za jedan dan. Da biste vidjeli svaki od 380 000 umjetničkih predmeta (mada nisu svi dostupni posjetiocima), a da se pritom ne zadržavate ni za jednim duže od 30 sekundi – trebalo bi vam 100 dana! 
 

Muzej Luvr se nalazi u Palati Luvr (Palais du Louvre) koja je začeta izgradnjom tvrđave u kasnom 12. vijeku u vrijeme vladavine Filipa II. Nalazi se na desnoj obali Sene u Parizu, u prvom arondismanu.


Ostaci tvrđave su vidljivi u podrumu muzeja. Ova građevina je više puta proširivana i tako se formirala Palata Luvr koja je služila kao francuski dvor. Palata Luvr ima 3 krila: Rišelje, Viši i Denon. Izgrađen u obliku potkovice, Luvr je predstavljao najdužu zgradu u Evropi.


Godine 1682. Luj XIV je odabrao dvorac u Versaju kao svoju rezidenciju, dok je Luvr ostao mjesto gdje je bila izložena kraljevska kolekcija umjetničkih predmeta. Od 1692. tu je smještena zbirka antičkih skulptura. Iste godine u Luvru je počela da radi Kraljevska akademija slikarstva i skulpture (Académie Royale de Peinture et de Sculpture). Na dogradnji Luvra je radilo više značajnih arhitekata (Lesko, Di Serso, Lemersje, Le Vo, Pero, Viskonti, Gužon i dr). 


Za vrijeme Francuske revolucije Nacionalna skupština Francuske je 1791. odredila da Palata Luvr treba da služi kao muzej u kome će se izlagati nacionalna remek-djela.

Muzej je otvoren 10. avgusta 1793. kada je izloženo 537 slika, od kojih je većina pripadala konfiskovanoj kraljevskoj i crkvenoj imovini. Zbog strukturnih problema građevine Luvra muzej je bio zatvoren od 1796. do 1801.

Dolaskom na vlast Napoleon je ne samo nazvao muzej po sebi već je on postalo i centar gdje je sve predmete velike umjetničke vrijednosti koje je uzeo za vrijeme ratovanja uspio da izloži.


Stotine slika i skulptura krasili su Muzej Napoleon, između ostalog i antički bronzani konji sa fasada bazilike Sv. Marka u Veneciji i statua sa Brandenburške kapije u Berlinu. Nakon pada Napoleona 1814. godine svih 5.000 osvojenih djela za vrijeme rata vraćeno je u zemlje odakle ih je Napoleon uzeo, a Luvr je konačno postao Muzej Luvr.


Kolekcija je znatno obogaćena u vrijeme vladavine Luja XVIII i Šarla X, dok je tokom Drugog francuskog carstva muzej dobio oko 20.000 novih eksponata. Nakon toga zbirke su se stalno obogaćivale donacijama i poklonima. 

Kustosi su za vrijeme Drugog svjetskog rata uspjeli da evakuišu najvrijednija djela i ona koja su mogla da se prenesu u jedan od tajnih seoskih palata širom Francuske.


Nacisti su nakon okupacije Pariza naredili da se Luvr ponovo otvori, a konfiskovana i ukradena remek djela iz Luvra i Muzeja Že de Pom i bogatih jevrejskih Francuza odvojena su za komandni vrh nacističke vojske, dok su djela koja su bila moralno neprihvatljiva, kao što su slike Pikasa i Dalija, ili prodata kolekcionarima koji nisu njemačkog porijekla ili su javno spaljena 1942. 


Luvr nije bio toliko uspješan u povraćaju ukradenih kolekcija vlasnicima pa je često na udaru zbog svoje kontroverzne uloge u najvećoj umjetničkoj pljački u istoriji i nespremnosti da vrati ukradena remek djela.

Muzej sadrži neprikosnovenu i najopsežniju zbirku egipatske i antičke umjetnosti uključujući grčku, etruščansku, rimsku, islamsku i orijentalnu umjetnost. 
Od 2008. kolekcije su podijeljene u 8 kustoskih odjeljenja: egipatske starine, bliskoistočne starine, grčke, etrurske i rimske starine, islamska umjetnost, skulptura, dekorativne umjetnosti, slikarstvo, grafike i crteži.

U njemu se nalazi i zbirka umjetničkih predmeta i stilskog namještaja, te neprocjenjiva galerija slika svih evropskih naroda i umjetničkih razdoblja do kraja 19. vijeka.

Najpoznatije umjetničko djelo izloženo u Luvru je Da Vinčijeva slika Mona Lisa.
Mona Lisa je ukradena 1911. godine od strane trojice italijanskih majstora koji su se sakrili u muzeju preko noći i uspjeli da je ukradu. Dvije godine kasnije su pokušali da je prodaju, ali je sumnjičavi trgovac umjetničkih djela prijavio to policiji nakon čega je slika vraćena na svoje mjesto. Posebno je zanimljiva činjenica da je Pablo Pikaso bio jedan od saslušanih zbog sumnje da je on počinio pljačku.

Skulpture koje privlače najviše pažnje su Miloska Venera antičke Grčke koja datira još iz perioda 150 godina prije nove ere, a vjeruje se da prikazuje boginju Afroditu i Nika sa Samotrake, mermerna skulptura koja prikazuje boginju pobjede, Niku.

Novi ulaz u muzej Luvr, La Pyramide, izgrađen je 1989. godine i postao je gotovo isto toliko popularan kao i sam muzej. Izgradnju je naručio pokojni francuski predsjednik Francois Mitterand. Arhitekta piramida je Jo Ming Pej, čije djelo nije bilo omiljeno Parižanima jer su smatrali da narušava autentičnost palate.
Mnogo je zadivila činjenica su su proporcije glavne staklene piramide istih proporcija kao Velike piramide u Gizi, što je jedan od načina da naglase koliko im je značajna kolekcija egipatskih antikviteta. 

Nakon uloženih 650 miliona dolara i deset godina gradnje, 2017. je Abu Dabi dobio muzej Luvr. Muzej raspolaže stalnom postavkom od 600 umjetničkih djela i 300 pozajmljenih od Francsuke. Da bi ovaj muzej nosio čuveni naziv LUVR, Emirati su Francuskoj platili više od milijardu eura.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Branko Filipović FILO
Previous

Branko Filipović FILO

Leave review
Filu Filipoviću (1924-1997) u izdanju Narodnog muz...
Read More
Njegoševa kapela na Lovćenu
Next

Njegoševa kapela na Lovćenu

Leave review
SPOMENICI PETRA II PETROVIĆA NJEGOŠA Predrag Malba...
Read More