Naša preporuka: Crni obelisk - Erih Marija Remark

"Ne ljutite se što govorim, eto, o starim danima. Svijet ponovo leži u mutnoj svjetlosti apokalipse, miris krvi i prašina posljednjeg razaranja još se nisu razišli, a laboratorije i fabrike već ponovo punom parom rade da održe mir pronalazeći oružje kojim se može raznijeti čitava zemljina kugla.

Mir svijeta!
Nikada se o njemu nije više pričalo i nikad manje za njih činilo no u naše doba, nikada nije bilo više laznih proroka, nikada više laži, nikada više smrti, nikada više razaranja i nikad više suza nego u našem stoljeću, dvadesetom, stoljeću napretka, tehnike, civilizacije, masovne kulture i masovnog ubija­nja.


Ne ljutite se, zato, ako se začas vratim u one, na priču nalik godine, kad se nada vijorila nad nama kao zastava i kad smo vjerovali u onako sumnjive stvari kao što su čovječnost, pravilnost, tolerancija - kao i u to da će jedan svjetski rat svakako biti dovoljna pouka jednoj generaciji.


Čudna je stvar, ali kada bi se preživjeli samo upola brinuli o mrtvacima dok su živi, kao što se brinu onda kad ovi od toga nemaju nikakve koristi, mrtvi bi se sigurno rado odrekli najskupljeg mauzoleja - no, takav je čovjek: stvarno cijeni samo ono što nema..."

Crni obelisk je roman njemačkog književnika Eriha Marije Remarka (1898 – 1970) objavljen 1956. godine.
Crni obelisk je kultni roman o traumatičnom i turbulentnom periodu u Njemačkoj poslije Prvog svjetskog rata.

Okoreli veteran Velikog rata, Ludvig sada radi u kamenorezačkoj radnji koja proizvodi i prodaje nadgrobne spomenike. Njegov posao je znakovit: u vremenu nakon rata svi kupuju spomenike. Ludvig želi nešto više od života: zarađivanje na tuđoj smrti i kolektivnoj nesreći ga uznemirava.

Ludvig, samoproklamovani pjesnik, uskoro osjeća narastajuću napetost u svojoj domovini. Inflacija je donijela novu i neviđenu brutalnost u društvenim odnosima. Kada se zaljubi u prelijepu ali namučenu Izabelu, Ludvig se ponadao da je napokon našao sopstvenu dušu kojom će zavrijediti spasenje. Spasenje je za Ludviga upravo to: biti oslobođen manične potrebe da se pronađe smisao u ratom razorenom svijetu. Ali u životu svakog čovjeka kucne jednom čas u kojem mora da odabere život, uprkos fatalnom mehanizmu istorije koji ponovo počinje da pokreće svoju smrtnosnu mašineriju.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
TRENUCI - Horhe Luis Borhes
Previous

TRENUCI - Horhe Luis Borhes

Leave review
Jorge Luis Borges (1899. –1986.), bio je argentins...
Read More
Počinje šesti Tivat World festival
Next

Počinje šesti Tivat World festival

Leave review
foto: tivat wold music
Read More