Nina Simon

Hrabra, talentovana, drugačija, postala je glas crne Amerike i jedna od najinspirativnijih figura u muzici. Doktor za muziku, gospođa Nina Simone!


“Sve što mi se dešavalo kao djetetu uključivalo je muziku”, prisjeća se Nina u svojoj autobiografiji 'I put a spell on you' . “Svi su svirali muziku. Nikada nismo od nekoga učili da sviramo. To se jednostavno kod nas dešavalo prirodno. Kao kad smo učili da hodamo.” Veoma rano svima je postalo jasno da Nina posjeduje dar i ona je već sa šest godina svirala kao pijanista u crkvi. Njena majka spremala je po kućama i nova gazdarica zainteresovala se za Ninu i ponudila se da joj plaća časove klavira. To dovodi do prekretnice. Postaje učenica Muriel Massinovitch, koja je bila veliki ljubitelj Baha, i tu svoju ljubav prenosi i na Ninu. 
“On je tehički savršen. Kada sam počela da razumijem njegovu muziku, nisam željela ništa drugo do da postanem pijanista. Zahvaljujući Bahu posvetila sam svoj život muzici, a gospođa Massinovitch otkrila mi je njegov svijet.” 
I kada slušate Ninu kako svira, vama je jasno da slušate genija. Pred vama je neko ko svira u isto vrijeme sa ogromnom strašću i ogromnom disciplinom, i kontrola koju Nina ima dok to izvodi zaista je nevjerovatna. Gledate je i mislite u sebi da se radi o nekome ko savršeno poznaje pravila i tačno zna kada treba da ih prekrši. Nina je bila na putu da postane prvi crni koncertni pijanista. Posljednje godine srednje škole dobija stipendiju za Julliard u Njujorku, i to je bio korak ka prestižnom Curtis Institutu u Filadelfiji.
Međutim tamo je odbijaju pod izgovorom da nije dovoljno dobra. Nina se veoma razočarala, kada saznaje da razlog zašto nije upisala Curtis nije njeno izvođenje, već boja kože.


“Bivši momak me je zvao Nina, što na španskom znači djevojčica, a voljela sam Simone Signore. I eto imena!” 
Počinje da nastupa u klubu svirajući po šest sati, sa pauzama od petnaestak minuta na svaki sat da popije mlijeko za barom. Kombinovala je klasične i gospel pjesme sa aktuelnim hitovima. Kasnije njen rad pokriva razne varijante muzičkih stilova kao što su klasična muzika, džez, bluz, soul, ritam i bluz, folk i gospel. Za svoga života izdala je 45 albuma. 
Umrla je 2003. na jugu Francuske, mirno, u snu.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još