Pet najskupljih slika u istoriji umjetnosti

Iako biste mogli pomisliti da bi djelo poput Mona Lise i drugih remek-djela od sličnog istorijskog značaja bila na vrhu liste najskupljih umjetničkih slika, ipak ona su neprocjenjiva. Budući da su najpoznatija postojeća umjetnička djela već smještena u muzejima, malo je vjerovatno da će ikada doći do aukcijske kuće. Stoga se njihova tržišna vrijednost ne može procijeniti. 


Mi vam predstavljamo 5 umjetničkih slika koje su dostigle na aukcijama vrtoglave cifre, i smatraju se najskupljim djelima u istoriji umjetnosti.

1. “Salvator Mundi” - Leonardo da Vinci
Cijena:  450,3 miliona dolara


Početna cijena je iznosila 100 miliona dolara, a na aukciji poznate kuće "Christie's" prodata je u novembru 2017. godine, za čak 450,3 miliona dolara. Novi vlasnik Badr ibn Abdulah je tom cifrom postavio rekord i ona je danas najskuplja slika ikad prodata na javnoj aukciji. Ovo je jedno od dvadesetak poznatih Leonardovih djela i jedino koje se nalazi u privatnom vlasništvu.
Salvator Mundi ("Spasitelj svijeta" u prevodu sa latinskog) je slika italijanskog renesansnog umjetnika Leonarda da Vinčija datirana oko 1500. godine. Ova slika, za koju se dugo mislilo da je kopija izgubljenog originala prekrivena naknadnim slojevima boje, otkrivena je, restaurirana i izložena na velikoj Leonardovoj izložbi u Nacionalnoj galeriji u Londonu 2011. godine. Iako nekoliko vodećih naučnika smatra da je ovo zaista Leonardovo djelo, drugi stručnjaci to osporavaju, a neki od njih smatraju da su njegovi samo određeni elementi.

Kako god, ove tvrdnje nisu omele milijardera Badr ibn Abdulaha koji je od 2018.godine ministar kulture Saudijske Arabije, da iskešira skoro pola milijarde dolara za ovu sliku!

2. “Igrači karata” - Pol Sezan
Cijena:  250 miliona dolara


Igrači karata (franc. Les Joueurs de cartes) je niz umjetničkih djela francuskog slikara Pola Sezana. To je niz od 5 slika, slikanih tehnikom ulje na platnu, koje su nastale tokom Sezanovog perioda pred smrt, u ranim 1890im godinama i pripadaju postimpresionističkom stilu.
Postoji 5 poznatih verzija slike, koje variraju u veličini i broju naslikanih igrača. Čuvaju se u Muzeju Orsej, Institutu umjetnosti Kurtland, Muzeju Metropoliten u Njujorku, i u Barnsovoj fondaciji u Filadelfiji. Najnovija verzija se nalazila u privatnoj kolekciji grčkog brodovlasnika Džordža Embrikosa sve do 2011. godine, kada je prodao kraljevskoj porodici države Katar za rekordnih 259 miliona američkih dolara, popevši se na prvo mjesto najskuplje prodatih slika ikad.
Postoji pet poznatih verzija Igrača karata , koje se čuvaju u muzeju Orsay, Courtauldu u Londonu, MET-u u New Yorku, Barnes Foundation u Philadelphiji i posljednja koja je pripadala grčkom brodovlasniku Georgeu Embiricos-u prije nego što je prodao za 250 miliona dolara kraljevskoj porodici Katara.

3. “Nafea Faa Ipoipo?” (Kada se udaješ?) - Pol Gogen
Cijena: 210 miliona dolara


“Nafea Faa Ipoipo” je ulje na platnu iz 1892. godine francuskog postimpresionističkog umjetnika Paula Gauguina. Pozajmljena muzeju Kunstmuseum u Baselu, u Švicarskoj, gdje je boravila gotovo pola vijeka, porodica Rudolfa Staechelina privatno ga je prodala Sheikha Al-Mayassa bint Hamad Al-Thani, u februaru 2015. godine za 210 miliona američkih dolara. 

4. “Interchange” - Willem de Kooning
Cijena: 300 miliona dolara

 

“Interchange” je ulje na platnu holandsko-američkog slikara Willema de Kooninga (1904–1997) iz 1955. godine. Bio je to jedan od prvih de Kooningovih apstraktnih pejzaža i označio je promjenu u njegovom stilu pod utjecajem kolege umjetnika Franza Klinea. U septembru 2015. godine, fondacija David Geffen prodala ga je Kennethu C. Griffinu za 300 miliona dolara. Novi vlasnik je sliku pozajmio Čikaškom institutu za umjetnost i nalazi se u njihovoj galeriji.
 

5. “Number 17A” - Jackson Pollock
Cijena: 200 miliona dolara

 

Broj 17A, naslikan je godinu dana nakon što je Jackson Pollock predstavio svoju poznatu tehniku kapanja. U samom početku su slike Pollocka uglavnom bile nepopularne, pa su imale malu vrijednost na umjetničkim tržištima. Ovaj komad iz 1948. predstavljen je 1949. u časopisu “Life” uz naslov i pitanje: "Jackson Pollock: Je li on najveći živi slikar u Sjedinjenim Državama?" 
2015. godine, fondacija David Geffen prodala je američkom biznismenu i milijarderu Kennethu C. Griffinu, za 200 miliona dolara. Cijena postavlja novi svjetski rekord u tom trenutku. 

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Kraljevsko pozorište Zetski dom
Previous

Kraljevsko pozorište Zetski dom

Leave review
Tekst obradio: Ivan Jovović
Read More
Jevrem Brković - poezija
Next

Jevrem Brković - poezija

Leave review
KUČKINI SINOVI Nikad od njih pravih pasa. Drugo s...
Read More