Pet umjetnica sa najskupljim djelima na tržištu umjetnina

Da li ste znali da zastupljenost žena u svjetskim muzejima nije veća od 5% . Na tržištu umjetnina žene čine samo 2% ukupnog tržišta. Ove šokantne cifre opominju ali uprkos dugom putu ka jednakosti, žene sve više privlače pažnju kolekcionara, a neke od njih poprimaju popularnost!


Mi vam predstavljamo 5 najcjenjenijih umjetnica do danas. I ako su cifre koje su dostigle ove umjetnice izuzetno visoke, razlika između muških i ženskih umjetnika na tržištu ostaje ogroman. Poređenja radi, rad koji je srušio rekord na aukciji za živog muškog umjetnika 2019. prodan je za nevjerovatnih 91,1 milion dolara (Rabbit, 1986, Jeff Koons), što je čak 10 puta skuplje od ženskog rekorda.

1 - Yayoi Kusama - jedna od najcjenjenijih umjetnica na svijetu


Ova japanska umjetnica, sa svojom ekscentričnom ličnošću i narandžastom kosom, bavi se prvenstveno skulpturom i instalacijom, ali je aktivna i u slikarstvu, performansu, filmu, modi, poeziji, fantastici i drugim umjetnostima. Njene apstraktne i živopisne slike beskonačne težine osvojile su međunarodno tržište umjetnosti. Danas je ona umjetnica koja je prodala najviše djela, koja su prešla cifru od jednog miliona eura! Njen rekord je slika ‘’Bundeva’’iz 2010., koja je prodata u Hong Kongu pod čekićem aukcijske kuće Sotheby's za nevjerovatnih 5.227.854 €. 
Yayoi Kusama ovih dana puni 92 godine, i dalje je izuzetno aktivna.

2 - Cindy Sherman - američka feministička umjetnica


Cindy Sherman (1954) široko je prepoznata kao jedna od najvažnijih i najuticajnijih umjetnica u savremenoj umjetnosti. Ono što je Sherman proslavilo je upotreba vlastitog tijela u ulogama ili ličnostima u svom radu, pri čemu je posebno važna njena temeljna serija Untitled Film Stills (1977–1980) koja je prodata za čak 5 miliona dolara. Ove crno-bijele fotografije predstavljaju samu umjetnicu kao model u raznim kostimima i pozama. Još 17 njenih djela je prodato za više od jedan milion dolara.

3 - Bridget Riley - pionirka Op-Art-a


Na revoluciju apstrakcije predugo se gledalo kao na muški posao. Ipak, britanska slikarka Bridget Riley bila je jedna od amblematičnih figura Op-arta 1960-ih, zajedno s Victorom Vasarelyjem. Njene gigantske apstraktne slike geometrijskih oblika koje igraju na našu percepciju i dalje rasplamsavaju tržište s više od 21 djela prodanog za više od milion, i rekordom od 5 miliona eura postignutim u Londonu 2016. godine. Ova dama uskoro puni 90 godina i dalje je neumorna u svojoj umjetnosti!

4 - Julie Mehretu


Julie Mehretu (rođena 1970.) američka je savremena vizuelna umjetnica, poznata po svojim višeslojnim slikama apstraktnih pejzaža u velikim razmjerama. Rođena u Etiopiji, Julie Mehretu studirala je u Senegalu, a sada živi u New Yorku. Njene arhitektonske apstrakcije redovno izlaže u MoMA - New York, Pinault Foundation u Veneciji i Documenta Cassel. Njen rad Black Ground (Deep Light) oborio je rekord od 5 miliona eura u Hong Kongu 2019. godine.

5 - Jenny Saville, svjetski rekord za živu umjetnicu


Slikarka Jenny Saville (1970) sa sjedištem u Londonu vođa je mladih britanskih umjetnika i poznata je po svojim monumentalnim portretima koji osporavaju sve kanone ženske ljepote. 2018. godine oborila je rekord u najskupljem prodanom djelu živih umjetnica na svijetu. U Sotheby's u Londonu njena slika Propped je prodata za 10 miliona eura.

autor: Ivan Jovović
foto: Pinterest, Sotheby's

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
“Polyphony of life” Dušana Pejakovića
Previous

“Polyphony of life” Dušana Pejakovića

Leave review
Nel suo abbraccio, caldo e tenero, tutto il tumult...
Read More
Dragoljub Đuričić i Cucka jeka
Next

Dragoljub Đuričić i Cucka jeka

Leave review
Dragoljub Đuričić jedan je od najpoznatijih bubnj...
Read More