"Pietà" Michelangela Buonarrotija

"Ovo će biti najljepša skulptura u Rimu" - Ovom rečenicom je ostarjeli francuski kardinal Jean Bilhères de Langraulas ozvaničio, 1498. godine izradu jedne od najljepših skulptura na svijetu "Pietà", za svoju grobnicu koja je tek u 18. vijeku smještena u Baziliku sv. Petra.

I ako bi drugi umjetnici možda odbili ovaj vrlo zahitjevan zadatak, Michelangelo je bio uvjeren da može postići traženo savršenstvo.
Bilo je to davne 1498. godine, kada je Michelangelo bio mlad i perspektivan vajar. Prije nego što je uopšte potpisao konačni ugovor, poslan je u Carraru da odabere mermer bez nesavršenosti. Naručilac, koji je umro i prije nego što je vidio gotov posao, ugovorom je utvrdio da će njegova grobnica biti  "Djevica Marija sa mrtvim Hristom u naručju".  Ova dramska tema nije bila raširena u firentinskoj umjetnosti, ali Michelangelo je inspiraciju tražio u umjetnosti s druge strane Alpa, u germanskim skulpturama koje prikazuju Djevicu koja gleda tijelo Sina ispruženog na koljenima.
Michelangelo je dvije figure dobio iz jednog mermernog bloka, koristeći tehniku tipičnu za antičke vajare. Ovo djelo je Michelangelo počeo sa dvadeset i tri godine a završio sa samo dvadeset i pet godina.

Pietà, remek djelo renesansne skulpture italijanskog umjetnika Michelangela je njegovo prvo i jedino potpisano djelo. Tom prilikom napisao je: „Michaelangelus Bonarotus Florentinus faciebat“, što u prevodu znači: „Mikelanđelo Buonaroti iz Firence je napravio ovo“. Kasnije, više nikada nije potpisao ni jedno svoje djelo.


Skulptura Pieta i danas se smatra njegovim najvećim i najljepšim djelom, boljim čak i od skulpture Davida i svoda Sikstinske kapele.


Vajar, slikar, arhitekta, pjesnik i inženjer, Mikelanđelo Buonaroti bio je jedan od najvećih genija renesanse. Tvorac je monumentalnih skulptura kao što su David, Pijeta i Mojsije i slavnih fresaka u Sikstinskoj kapeli u Rimu. Već za života je smatran najvećim umjetnikom svog doba, a kasnije i jednim od najvećih umjetnika svih vremena.


Ostao je upamćen, između ostalog i po tome što je radio bukvalno do posljednjeg dana svog života. Zabilježeno je da je godinu dana pred smrt u svojoj 87 godini života, radeći, izjavio: „Ja i dalje učim“.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Sedam godina sa vama
Previous

Sedam godina sa vama

Leave review
Bard crnogorske umjetnosti Vojo Stanić jednom je i...
Read More
Banksy, neprikosnoveni kralj ulične umjetnosti
Next

Banksy, neprikosnoveni kralj ulične umjetnosti

Leave review
Bilo kako bilo, Banksy je svojim djelima mnogima o...
Read More