Pikaso i Šagal – početak i kraj prijateljstva

Pablo Picasso i Marc Chagall 

Dva najveća umjetnika 20. vijeka, Pablo Picasso i Marc Chagall bili su savremenici i nekadašnji prijatelji. 
Njihova umjetnost je bila različita, Picasso je naginjao kubizmu dok je Chagall prihvaćao romantizam. Ali njihova slična životna iskustva i uspjesi učinili su ih savršenim pratiocima, kao i katalizatorom za njihovu kasniju svađu. Takođe su obojica bili pogođeni preokretima u svojim domovinama kroz dva svjetska rata.

 

Uvijek su bili svjesni međusobnog umjetničkog stvaralaštva i Chagall je cijenio Picassa tokom njegove rane karijere. Kada se Chagall preselio u Pariz 1910. godine, želio je upoznati Picassa i zamolio pjesnika Apollinairea da ih upozna. Apollinaire je to odbio, uz odgovor: „Picasso? Osjećate li se samoubilački? ”

Pablo Picasso i Marc Chagall (1948)

Odbijanje, međutim, nije pokolebalo Chagalla. Šagal se vratio u Rusiju a kasnije dobio politički azil u SAD.

1944. Chagall je poslao Picassu pismo iz Sjedinjenih Država tražeći da ga upozna. Na kraju Drugog svjetskog rata, sastanak se napokon dogodio kada je Chagall mogao da se vrati u Francusku. Picasso je u to vrijeme živio na francuskoj obali u blizini Vallaurisa, radio je u keramičkoj radionici Madoura i Chagall mu je došao u posjetu. Odmah su postali prijatelji i često su se sastajali sve do 1964. godine kada je njihovo prijateljstvo prestalo.

Marc Chagall i Pablo Picasso u Parizu 1955.

Prijateljstvo se završilo svađom koja se dogodila 1964. godine na večeri koju je Chagall priredio za Picassa i Françoise Gilot.


"Kada se vraćate u Rusiju?" Pitao je Picasso domaćina. (Obojica su bili emigranti koji su živjeli u Francuskoj. Chagall Rus, a Picasso Španac). 


"Nakon tebe", rekao je Chagall s osmijehom. "Čujem da ste tamo jako voljeni (Picasso je bio komunista), ali ne i tvoj rad. Pokušajte otići tamo, a ja ću pričekati i vidjeti kako ste."


Pikasu se taj odgovor nikako nije dopao. Dok je Chagall dodao:  "Pretpostavljam da je kod vas pitanje posla, nećete ići ako tamo nema novca."


To je bio kraj njihovog prijateljstva.

Francoise Gillot i Pablo Picasso (1951)

Svjedok mnogih njihovih druženja bila je Françoise Gilot (1921) francuska slikarka, najpoznatija je po svojoj dugoj i burnoj vezi s Pablom Picassom, sa kojim je imala dvoje djece. Gilot je bila izvrsna umjetnica, posebno u akvarelima i keramici, ali je njenu profesionalnu karijeru uništila javnost kad se razvela od Picassa. On je uspješno urgirao kod galerista da ne kupuju njena djela, i bezuspješno pokušavao blokirati njene memoare “Život s Picassom“, koji su prodati u više od milion primjeraka i prevedeni na desetine jezika.


Gilot je za prijateljstvo Picassa i Chagalla izjavila:


“Picasso i Chagall se nisu razlikovali. Možda sličniji po vrijednostima nego što je Chagall htio priznati. Dijelili su divne godine zajedno ali su bili prepuni ega.“

 

Nakon njihove svađe Picasso je jednom izjavio:


“Kad Henri Matisse umre, Chagall će biti jedini slikar koji zna šta je zapravo boja. Nisam lud za njegovim pijetlovima i magarcima i letećim violinistima i svim folklorom, ali njegova platna su zaista slikana...“


Dok je Chagall bio sarkastičan:


“Kakav je genije taj Picasso. Šteta što ne slika.“

 

Interesantan je Chagallov pokušaj prihvaćanja kubizma u djelu “Kubistički pejzaž“ (1918) i Picassov pokušaj romantizma u “Ljubavnicima“ (1923).

Marc Chagall - Pejzaž (1918)
Pablo Picasso - Ljubavnici (1923)

Autor: Ivan Jovović
Foto: Pinterest

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Saveti mladom piscu - Danilo Kiš
Previous

Saveti mladom piscu - Danilo Kiš

Leave review
Gaji sumnju u vladajuće ideologije i prinčeve. Drž...
Read More
“Polyphony of life” Dušana Pejakovića
Next

“Polyphony of life” Dušana Pejakovića

Leave review
Nel suo abbraccio, caldo e tenero, tutto il tumult...
Read More