Posljednje fotografije Fride Kalo

Francuska fotografkinja Gisle Freund (1908.-2000.) nudi rijetki pogled na Fridu Kahlo u intimnim snimcima slavne umjetnice tokom posljednjih godina njezinog života. Freund je 1933. godine pobjegla iz nacističke Njemačke, a kasnije postala poznata kao jedan od najvećih portret fotografa u istoriji. 

Legendarni par Fridu Kahlo i Diega Rivera upoznaje 1950. godine. U period od 1950. do 1952., fotografkinja Gisele Freund boravila je sa Fridom Kahlo i njenim suprugom Diegom Riverom u njihovom domu u Meksiko Sitiju.  Za to vrijeme Freund je snimila stotine jedinstvenih fotografija koje dokumentuju privatni život ovog neobičnog para. 

Ove moćne fotografije su posljednji snimci Fride Kahlo koji potresno svjedoče o Fridinoj ljepoti i talentu.

Tokom ove zadnje godine njenog života kulturnu ikonu Fridu Kalo napustilo je zdravlje, te su motivi na njenim slikama bili mračni i tamni.

Ovo su snažne fotografije, od kojih mnoge nikada nisu objavljene prije izlaska knjige ‘’Frida Kahlo’’. 

Frida Kahlo je prva meksička slikarka čiji je rad izložen u muzeju Luvr u Parizu.

Čudesna, vječna, nepojmljiva običnim ljudima, ispunjena ludilom i strasšću - ljubavna priča Fride Kalo i Dijega Rivere bila je ostala možda i najčudnija u novijoj istoriji!

Foto: Gisèle Freund Report

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Crnogorski likovni salon „13. novembar“
Previous

Crnogorski likovni salon „13. novembar“

Leave review
Crna Gora, koja je krajem 60-ih bila kulturna prov...
Read More
Izložbe savremene crnogorske likovne umjetnosti 1970/73.
Next

Izložbe savremene crnogorske likovne umjetnosti 1970/73.

Leave review
Dio teksta preuzet iz knjige Dragutina Papovića – ...
Read More