Preminuo JEAN-LUC GODARD - otac moderne kinematografije

JEAN-LUC GODARD, otac moderne kinematografije i ključna figura Novog talasa koji je krajem 50-ih i tokom 60-ih godina radikalno uticao na filmsku umjetnost, preminuo je u danas 92. godini.

U karijeri koja je započela revolucionarnim Breathless-om 1960-ih, francusko - švajcarski režiser je razbio holivudske konvencije, inspirišući generacije filmaša nakon njega da prihvate kreativnu slobodu za koju nisu znali da je moguća. Uz sunarodnike kao što je François Truffaut, Godard je bio jedna od vodećih snaga francuskog novog talasa, koji je okrenuo leđa ukusnim dramama establišmenta tog doba, umjesto da se poigrava naracijom, montažom, zvukom i slikom kako bi ponovo zamislio mogućnosti filmskog pripovijedanja. 

Njegova karijera trajala je više od pola vijeka i postajala sve više politička, čime je stekao reputaciju provokatora. Godardov rad, koji je uticao na holivudske režisere kao što su Quentin Tarantino, Martin Scorsese i Robert Altman, uključivao je eseje, dokumentarne filmove i filmove o samom stvaranju filmova, a njegov pristup je odbacio linearni narativni stil.


Čuveni Tarantino je nedavno izjavio da je na njega velikim dijelom uticaj imao Godard i njegovo “savršenstvo“.
„Godard me je naučio zabavi, slobodi i radosti kršenja pravila... Smatram da je Godard za bioskop ono što je Bob Dylan bio za muziku“, rekao je.

Čak i u svom nedavnom radu, Godard je nastavio da zagovara beskompromisnu posvećenost sopstvenoj viziji, neustrašiv pred reakcijama javnosti ili kritika. 


„Više volim da radim kada postoje ljudi protiv kojih moram da se borim“, izjavio je jednom prilikom.


Godardove priče su također pomiješale vrijeme i prostor, mijenjajući ideju fiksnog narativa.

Jednom je rekao: "Priča treba da ima početak, sredinu i kraj - ali ne nužno tim redom."

 

Ukupno je imao više od 100 filmova, a pored stotina nagrada i priznanja, 2011. godine je dobio počasnog Oskara sa posvetom: "Za strast. Za konfrontaciju. Za novu vrstu bioskopa."

On je odbio prisustvovati ceremoniji, rekavši novinaru da mu nagrada ne znači ništa. „Ako Akademija to voli, neka to radi“, izjavio je. „Ali mislim da je to čudno. Pitao sam se: Koje su moje filmove gledali? Da li zaista znaju moje filmove?”

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Drugačija
Previous

Drugačija "Tajna večera"

Leave review
Na slici su, sa lijeva na desno: Galileo Galilej...
Read More
Piće koje je
Next

Piće koje je "podstaklo" umjetnost

Leave review
Absint je ubrzo stekao reputaciju psihoaktivnog pi...
Read More