Ričard Bah - Most preko vječnosti

Ričard Bah - Most preko vječnosti - odlomak

 

Ponekad nam se čini da više nema zmajeva na zemlji, da više nema vitezova, i da više nijedna princeza ne luta tajanstvenim šumama i svojim osmijehom očarava jelene i leptire.

 

Ponekad pomislimo da živimo u vremenu bez granica, bez pustolovina; da je sudbina negdje daleko, s one strane obzorja i da su sjajne utvare odavno odjahale, da se više nikada ne vrate.

 

Veoma mi je drago sto nismo u pravu. Ne samo da su princeze, vitezovi, čarobnjaci i zmajevi, tajne i pustolovine svuda oko nas, već predstavljaju jedinu istinsku stvarnost ovoga svijeta!

 

Tokom ovog stoljeća, naravno, promenio se način odijevanja. Zmajevi danas nose uniforme vladinih činovnika, isljedničku odjeću i opremu za uništavanje. Grozni demoni društva će se, uz jezivi urlik, stuštiti na nas ako samo podignemo pogled ili skrenemo desno na uglu ulice gdje su nam rekli da je dozvoljeno isključivo skretanje ulijevo. Princeze i vitezovi su se toliko izvještili u prerušavanju da više nisu u stanju da prepoznaju jedni druge, pa čak više ne prepoznaju ni sami sebe.

 

Ipak, gospodari stvarnosti nas još uvijek posjećuju u snovima govoreći nam da nismo izgubili štit koji nas brani od zmajeva i da još uvijek posjedujemo ogromnu snagu munje koja nam omogućava da mijenjamo svijet kad god to poželimo. Intuicija nam šapuće da nismo prah; mi posjedujemo magiju!

Richard Bach rođen je 1936. godine u Oak Park, Illinoisu, u Americi. Osim velike ljubavi prema književnom radu, značajna je njegova ljubav prema avionima a prvi put je upravljao avionom sa svojih petnaest godina. 


Po završetku avijatičarske karijere postao je aktivan na polju književnosti. U prvim svojim objavljenim knjigama opisuje svoju veliku ljubav prema avionima i letjenju. To su knjige: „Otuđen od tla“ (Stranger to the ground, 1963. godine), „Dvokrilac“ (Biplane, 1966. godine) i „Ništa nije slučajno“ (Nothing by Chance, 1969. godine).

 
Svjetski poznati pisac postao je 1970. godine, kada je objavio svoju četvrtu knjigu „Galeb Jonathan Livingston“ (Jonathan Livingston Seagull). U ovom romanu je maestralno opisao galeba i njegov let. Prodaja knjige je obarala brojne rekorde. Prodata je u više od 1.000.000 primjeraka. Bah letjenje poistovjećuje sa životom. Život je metafora za potragu, odnosno neprestano učenje i otkriće za čovjeka poznatih, ali zaboravljenih stvari. Ovu knjigu obavezno pročitajte!


Bibliografija „Otuđen od tla“ (1963. godine), „Dvokrilac“ (1966. godine) „Ništa nije slučajno“ (1969. godine). „Jonathan Livingston“ (1970. godine) „Prividi“ (1977. godine) „Most preko vječnosti“ (1984. godine) „Jedno“ (1988. godine) „Bijeg od sigurnosti“ (1995. godine) „Izvan sebe“ (2000. godine) „Hypnotizing Maria“ (2009. godine)

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još