Richard Avedon

Ričard Avedon je revolucionarni fotograf koji je modnu fotografiju pretvorio u umjetnost. Jedan od najuticajnijih fotografa 20. vijeka, poznat je po specifičnim prizorima koje je unio, prije svega, u modnu fotografiju, ali i jedinstvenim portretima koje je stvarao na neobičan način.
Pomogao je stvaranju mnogih slavnih osoba a smatralo se da onaj koga on fotografiše mora biti poznat. Mnogi su nastojali oponašati njegov stil koji je u svijetu fotografije nazvan "The Avedon Look".
Avedon je javnosti otkrio modnu kuću Dior. Još davne 1955. godine u Parizu Avedon je snimio fotografiju koja je proslavila Christiana Diora i njegovog asistenta, danas modnog velikana Yves Saint Laurenta.

Rođen 1923. u New Yorku, Richard Avedon se sa samo 12 godina upisao u klub fotografa. Upisao je DeWitt Clinton srednju školu u Bronxu, gdje je uređivao školski magazin s poznatim Jamesom Baldwinom. 1942. godine odlazi u američku mornaricu gdje započinje svoj prvi pravi posao kao fotograf. Tokom rata zabilježio je život i smrt mnogih, a pri povratku u New York ušao je u svijet mode. U razdoblju od 1944. do 2004. godine stvarao je svijet mode kakav poznajemo danas.


Avedonov uticaj na fotografiju bio je velik a njegov rad na modnoj fotografiji pomogao je stvoriti doba supermodela poput Naomi Campbell i Cindy Crawford. Avedon je, međutim, svojim radom na portretima krenuo u drugom smjeru radeći nemilosrdne i često nelaskave fotografije ličnosti u rasponu od Marilyn Monroe do Michela Moorea.

Iako je reputaciju postigao kao modni fotograf, Ričard Avedon je najveći uspjeh i slavu stekao impresivnom serijom portreta koji su ustanovili novi žanr u portretisanju. Ova specifična galerija portreta prikazuje pisce koje je fotografisao od 1950. do 1970. godine. Fotografije su minimalističke, ali veoma moćne i autoritativne. Obraćao je veliku pažnju na tehničke detalje. Rezolucije na fotografijama su impresivne, vidi se svaki detalj, svaka bora, svaka pora na licu a lica sa fotografija nas gledaju pravo u oči. Na tim portretima su Beket, Arundati Roj, Alen Ginzberg, Ezra Paund, Markes, Ruždi, Oldos Haksli, Borhes, Margaret Diras, ali i Merilin Monro u društvu Artura Milera i mnogi drugi.

Avedon je javnosti otkrio modnu kuću Dior a može se reći da je i sebi olakšao put do slave. Još davne 1955. godine u Parizu Avedon je snimio fotografiju koja je proslavila Christiana Diora i njegovog asistenta, danas modnog velikana Yves Saint Laurenta.


Fotografija koja je obišla svijet prikazuje poznati supermodel Dorothy Virginia Margaret Juba, poznatija kao Dovima, kako pozira sa slonovima u Diorovoj prvoj večernjoj haljini koju je izradio i prvoj kreaciji 19-godišnjeg  Yves Saint Laurena. Saradnja Avedona i Diora počela je nekoliko godina ranije, 1947. godine kada je svojim vještim okom ovjekovječio nenadmašne Audrey Hepburn i Marlene Dietrich, ali 1955. i fotografija Dovime sa slonovima smatra se prelomnim trenutkom u istoriji ovog Brenda.

 Saradnja sa Diorom je trajala punih 30 godina a u čast njegovom izuzetnom radu modna kuća Dior je izdala knjigu `Dior by Avedon` u kojoj su sabrani svi ključni trenuci u njihovoj zajedničkoj istoriji.

Fotografiju Merilin Monro je ‘’The Telegraph’’ definisao kao „najiskreniju fotografiju ikada”. I sam Avedon je posvjedočio da je do nje došlo nakon što je poslije par sati plesa, zabave i alkohola, Monroova napokon „skinula masku”. Sav glamur i ljepota su i dalje tu, ali evidentna patnja koja stoji iza, ono je što dominira fotografijom. Avedon je naveo da Merilin nije ni bila svesna da ju je u tom momentu fotografisao. 

Za života, Avedon je fotografisao ukupno 128 Voguovih naslovnica i bio dio čuvene svite modne urednice Diane Vreeland koja je izvodila njenu zamisao u djelo, fotografišući egzotične i neponovljive modne priče po čitavom svijetu. Avedon je i "mozak" iza velikih modnih reklamnih kampanja uključujući i kampanju za brend Calvin Klein sa, tada petnaestogodišnjim supermodelom-u-nastanku, Brooke Shields.
Tokom života objavio je nekoliko izuzetnih  knjiga svoga rada te održao niz velikih izložbi po cijeloj Americi. Njegove fotografije u više muzeja širom svijeta.

U svom portfoliju ima i niz portreta poznatih političara. Pred njegovim objetivom se našao i američki predsjednik D.D.Eyzenhauera, Johna F. Kennedy, Dr. Martin Lyuter King Jr. i mnogi drugi.

Richard Avedon, jedan od najuticajnijih modnih fotografa, umro je 2004. godine u Teksasu u  81 godini nakon što je pretrpio izliv krvi u mozgu na snimanju fotografija za časopis "New Yorker".

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Tomas Man – Čarobni brijeg
Previous

Tomas Man – Čarobni brijeg

Leave review
Čarobni Brijeg - odlomci “Svijest kao senzibilnost...
Read More
Njegošev spomenik u Rimu
Next

Njegošev spomenik u Rimu

Leave review
Villa Borghese je jedan od najljepših, najvećih i ...
Read More