Richard Clayderman

Najpoznatiji svjetski pijanista Ričard Klajderman svoju popularnost je stekao izvođenjem poznatih kompozicija i rok numera na klasičan način. Ričard Klajderman je veoma popularan širom svijeta, a ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda kao najuspješniji pijanista na svijetu.

Ričard je rođen 28.decembra 1953. Ovaj Francuz rođen je kao Filip Pažes (Philippe Pagès). Počeo je da uči klavir sa šest godina, jer mu je otac bio učitelj klavira, a Pariški konzervatorijum upisuje sa navršenih 12 godina. Kasnije će se zainteresovati za savremenu muziku i pratiti francuske pjevačke zvijezde.

Kada je 1996. snimio kompoziciju „Balada za Adelinu“ francuskog muzičkog producenta Pola de Senvila, singl je prodat u 22 miliona kopija u 38 zemalja svijeta. Život mu se radikalno promijenio. Filip je promijenio ime u Ričard Klajderman i postao međunarodna zvijezda.
Od tada je snimio više od 1.300 kompozicija različitih žanrova i uspio da stvori novi romantični stil izvodeći popularne kompozicije i rok numere na klasičan način, što je postalo njegov zaštitni znak.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još