Rijksmuseum za djecu

Rijksmuseum, nacionalni muzej Holandije u Amsterdamu posjeduje umjetničko-istorijsku zbirku, u kojoj je najznačajniji dio slikarstvo Zlatnog doba Holandije (17. vijek). Ova institucija već dugo godina posebnu pažnju poklanja edukaciji djece. Njihove brojke govore da su mudrom politikom od 2013. godine uvećali za čak 230%  zainteresovanost djece do 18 godina.

Pored besplatne ulaznice za djecu do 18 godina, pregršt animacija na svakom koraku u muzeju, kustosa koji su završili posebne edukacije na najvišem nivou za pristup djeci i gotovo svakodnevnih radionica u samom muzeju, cifre dovoljno govore da je 'regrutovanje' publike za budućnost itekako obezbijeđena.

Ovaj muzej je otišao i korak dalje, pa je prije nekoliko dana u srcu muzeja instalirana igraonica za najmlađe mališane. Pa dok stariji u miru obilaze muzejsku postavku mališani se zabavljaju čuvani pod budnim okom kapetana Frans Banninck Cocq - a, najpoznatijeg kao centralna ličnost u Rembrandtovom remek-djelu Noćna straža.

foto: rijksmuseum.com

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Mira Furlan - Pismo sugrađanima
Previous

Mira Furlan - Pismo sugrađanima

Leave review
Kome zapravo pišem ovo pismo? Tko će ga pročitati?...
Read More
Jarmila Vešović - intervju
Next

Jarmila Vešović - intervju

Leave review
razgovarao: Ivan Jovović
Read More