Spomenik Nelsonu Mandeli

U gradu Howick, Južna Afrika, 2013. godine podgnut je spomenik Nelsonu Mandeli na istom mjestu gdje je bio uhapšen 5. avgusta 1962. godine.
Južnoafrički umjetnik Marco Cianfanelli je ovu skulpturu napravio od 50 čeličnih šiljaka koji simbolizuju zatvorske rešetke a gledani iz određenih uglova, formiraju lik velikog Nelsona Mandele. Spomenik je visine deset metara.


Nelson Rolilala Mandela (1918 - 2013) bio je prvi demokratski izabran predsjednik Južne Afrike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju (1994 - 1999). Važi za jednog od glavnih boraca u borbi protiv dominacije bijelaca nad crnim narodom Južne Afrike i protiv aparthejda. Bio je veliki humanista, ljubazan, duhovit, mudrac kojem je život bio trnovit. Zbog svojih mirovnih aktivnosti 1993. godine dobio je Nobelovu nagradu.


"Prezirem rasizam jer ga smatram varvarstvom, bez obzira da li dolazi od crnog ili bijelog čovjeka."  

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još