Statua Majke Rusije

Statua Majke Rusije, koja se takođe naziva i “Majka otadžbina zove!”, je poznata statua koja se nalazi u Mamajev kurganu u Volgogradu, u Rusiji, podignuta kao spomenik bici kod Staljingrada. 
U vrijeme kad je podignuta, 1967. godine, bila je najveća statua na svijetu, visoka 85 metara. Do statue vodi 200 stepenika koji simbolizuju 200 dana koliko je trajala bitka za Staljingrad. 
Kompleks „Herojima Staljingradske bitke“ na Mamajevom kurganu podignut je prema projektu Jevgenija Vučetiča, izvanrednog sovjetskog vajara. Njegovo djelo je i spomenik „Majka Otadžbina“ u Kijevu i „Spomenik vojniku oslobodiocu“ u Berlinu.

Prema nekim izvorima, statua je nadahnuta statuom Nike sa Samotrake, grčke boginje pobjede. U blizini statue „Majka otadžbina zove!“ su sahranjeni Maršal Sovjetskog Saveza Vasilij Čujkov, kao i poznati sovjetski snajperista Vasilij Zajcev koji je zaslužan za ubistvo 225 njemačkih vojnika i oficira i njihovih saveznika. 
Mamajev kurgan je 2008. narodnim glasanjem ubrojan među sedam čuda Rusije. 
Statua se trenutno naginje usljed promjena tokova podzemnih voda koje izazivaju pomijeranje temelja i naginjanje se sve više ističe. Statua nije pričvršćena za temelj, već se oslanja samo svojom težinom. Pomijerena je za 20 centimetara, i procjenjuje se da će se srušiti usljed daljeg pomijeranja. Dok lokalne vlasti poriču da je statua u opasnosti, radovi na restauraciji i očuvanju počeli su 2010. i traju dan danas!

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Svečanosti povodom proglašenja Crne Gore za kraljevinu
Previous

Svečanosti povodom proglašenja Crne Gore za kraljevinu

Leave review
Na današnji dan 1910, nakon 50-godišnjice vladavin...
Read More
Concha Buika
Next

Concha Buika

Leave review
Concha Buika čuvena španska kantautorka afričkog p...
Read More