Steve Jobs

"Ja sam dostigao vrhunac uspjeha u poslovnom svijetu. U očima drugih, moj život je oličenje uspjeha. Međutim, osim posla, imao sam malo radosti. Na kraju, bogatstvo je samo činjenica života na koju sam navikao. U ovom trenutku, dok ležim u bolničkom krevetu i podsjećam se cijelog mog života, shvaćam da su sva priznanja i bogatstva koje sam uzeo s toliko ponosa izblijedjela i postala beznačajna pred licem predstojeće smrti. 
U tami, dok gledam u zelena svjetla aparata za održavanje života i slušam zujanje mehaničkih zvukova, ja osjećam dah Boga smrti koji mi se približava. Sada znam, da kad steknemo dovoljno bogatstva za čitav naš život, trebamo tragati za drugim stvarima koje nisu vezane za bogatstvo… 


To treba biti nešto puno važnije: Možda međuljudski odnosi, možda UMJETNOST, možda san iz mlađih dana… Konstantno traganje za bogatstvom će samo preokrenuti osobu u uvrnuto biće, poput mene. Bog nam je dao osjećaj da osjetimo ljubav u svačijem srcu, a ne iluzije koje nam donosi bogatstvo. Bogatstvo koje sam osvojio u životu ne mogu ponijeti sa sobom. Ono što mogu ponijeti su samo uspomene kao rezultat ljubavi. To je pravo bogatstvo koje će vas pratiti, biti uz vas, dati vam snagu i osvijetliti put da idete naprijed. Ljubav može putovati tisuću kilometara. Život nema ograničenja. Idite gdje želite. Dostignite visine koje želite dostići. Sve je u vašem srcu i u vašim rukama.
Koji krevet je najskuplji na svijetu? – “Bolnički krevet”.
Možete zaposliti nekoga da vozi auto za vas, da vam zaradi novac, ali ne možete imati nekoga da nosi bolest za vas. Materijalne stvari koje se izgube mogu se pronaći. Ali postoji jedna stvar koja se ne može nikada pronaći kada se izgubi, a to je – “ŽIVOT”. Kada osoba ide u operacionuu salu, ona shvati da postoji jedna knjiga koju tek treba završiti sa čitanjem – “KNJIGA ZDRAVOG ŽIVOTA”. U kojoj god fazi života da se nalazite, vremenom će doći dan kada ćete se morati suočiti s time da se zavjese spuštaju.
Čuvaj ljubav za svoju porodicu, ljubavnu vezu, ljubav za svoje prijatelje…

Tretiraj sebe dobro. Čuvaj druge."


Ovo su posljednje riječi nekada najbogatijeg čovjeka na svijetu.  
Stiv Džobs je kompaniju "Epl" osnovao 1976. godine, zajedno sa dugogodišnjim prijateljem Stivom Vozniakom. Zajedno su na tržište pustili "Epl II ", prvi računar za ličnu upotrebu (PC) u istoriji.

U posljednjih 35 godina Džobs se dokazao kao jedan od najvećih inovatora i vizionara koga je svijet tehnologije ikad vidio i zahvaljujući njemu PC imaju svoj današnji izgled i funkcionalnost.


Jedan od najvećih vizionara modernog doba Stiv Džobs je umro 5. oktobra 2011. godine u 56. godini života.


* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Danilo Kiš - Gorki talog iskustva
Previous

Danilo Kiš - Gorki talog iskustva

Leave review
Danilo Kiš, Gorki talog iskustva, 1989.
Read More
Radosav Cico Popović
Next

Radosav Cico Popović

Leave review
Cico je bio inicijator otvaranja bioskopa na seosk...
Read More