Tajne restauracije

Donedavno je restauracija bila proces van očiju javnosti, privatni dio održavanja umjetničkih djela. Za gledaoca je posao restauracije bio vidljiv tek kada je djelo ponovo izloženo, ali Julian Baumgartner iz Baumgartner Fine Art Restoration ga je preokrenuo. On je uspio transformisati umjetnost restauracije tako što je približio javnosti i pokazao joj njene tajne.

Prije nešto više od četiri godine, Baumgartner je na svoj YouTube kanalu počeo postavljati video zapise koji prikazuju proces restauracije starih slika: pregled radova, popravku platna, popravljanje slike i dodavanje detalja. Audiovizuelni sadržaj sporog tempa koji pokazuje čuda strpljenja, pedantnog rada i upornosti.


Izuzetno složena tehnika restauracije je bliska hirurškoj proceduri u kojoj pacijent nakon intervencije odlazi obnovljen i bez izgleda da je prošao operacionu salu. Baumgartner osigurava da njegova intervencija mijenja originalno djelo što je manje moguće. On je samo pratilac na putu slike i ne želi da njegova ruka bude invazivni uljez originalnog autora.
Studio Baumgartner Fine Art Restoration nalazi se u Čikagu (SAD) i osim na YouTube kanalu , male video snimke sa svojim radom dijele i na Instagramu. 


Vašoj pažnji preporučujemo video na kojim možete pogledati delikatan i zamoran proces konzerviranja i restauracije, ikone Ave Maria. ali i fascinantan krajnji rezultat. Prekrivena godinama prljavštine i lanenog ulja sa velikim nedostacima, ova je ikona bila izložena velikom riziku od propadanja ako ne i potpunog uništenja.
Ovaj je komad došao sa vrlo malo podataka o porijeklu a na njoj nema ni potpisa autora. Ovakve ikone su se često pojavljivale širom Evrope nakon ratova.
Vlasnik je trgovac antikvitetima koji je putovao po Evropi 50-ih i 60-ih godina skupljajući komade za prodaju u SAD-u. 


Ivan Jovović

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Dirljiva priča o peraškom Romeu i Juliji
Previous

Dirljiva priča o peraškom Romeu i Juliji

Leave review
Izvor: - NVO Medjunarodni festival klapa Perast: s...
Read More
NOVA GODINA I MI
Next

NOVA GODINA I MI

Leave review
Budimo iskreni. Postoji mnogo stvari o 2021. koje...
Read More