TITOV SPOMENIK - Mexico City

Usred meksičke prijestonice, na malom trgu u aveniji Paseo de la Reforma, najdužoj i najprestižnijoj u gradu, nalazi se spomenik Josipu Brozu Titu.


Podigao ga je Luis Ečeverija, predsjednik Meksika od 1970. do 1976. godine, koji je Jugoslaviju i Josipa Broza cijenio kao velike nesvrstane prijatelje. Ečeverija je želio da naslijedi Tita na čelu nesvrstanih i zato mu je podario spomenik u impozantnoj veličini, i to u aveniji koja se diči najpoznatijim monumentima Meksika, kao što su grandiozni spomenik Anđeo nezavisnosti, podignut u spomen borcima za oslobođenje od španske dominacije, spomenik boginji lova Dijani i moderni Konjić sa krilima.


Meksiko Siti, najmnogoljudniji grad na svijetu nastao na ruševinama starog astečkog grada, pun je kontrasta, a opčinjava bogatom kulturom i istorijskim nasljeđem, sjajnom arhitekturom, likovnom umjetnošću i muzikom, modernim zdanjima. On je i grad muzej i, istovremeno, moderni metropolis. Hroničari tvrde da je to grad sa tri života, jer u njemu živi prošlost Asteka i Španaca, i sadašnjost Meksikanaca.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
ALAN FORD
Previous

ALAN FORD

Leave review
Alan Ford je italijanski strip koji su kreirali Ma...
Read More
Čuli ste za Meri Tiso?
Next

Čuli ste za Meri Tiso?

Leave review
Meri Tiso (1761.- 1850) bila je poznati stvaralac ...
Read More