Woody Allen

Woody Allen, američki režiser, pisac i glumac, jedan je od najuticajnijih i najcjenjenijih ljudi u svijetu filma.

Karijeru je započeo pedesetih, kada je pisao viceve i scenarije za televiziju. Početkom šezdesetih godina, postao je stand up komičar po čemu je postao poznat. 1965. režira komedije, a kasnije je pod uticajem evropske kinematografije, prešao i na drame.
Neki od njegovih najznačajnijih filmova su „Manhattan“, „The Purple Rose of Cairo“,„Annie Hall“, „Stardust Memories“, „A Midsummer Night’s Sex Comedy“, „Hannah and Her Sisters“, „Radio Days“...

Za vrijeme trajanje njegove karijere, osvojio je četiri Oskara i devet filmskih nagrada Britanske akademije. Writers Guid of America je njegovu predstavu „Annie Hall“ proglasio najsmješnijom od 101. predstave. 
Zanimljivo je i da Woody često glumi u svojim filmovima.
Comedy Central ga je proglasio četvrtim najboljim komičarem na svijetu, dok se na britanskoj listi našao na trećem mjestu.

2011. godine, o Vudi Alenu je snimljen biografski film, nazvan „Woody Allen: A Documentary“ koji morate da pogledate!

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Alfred Hičkok - Psiho
Previous

Alfred Hičkok - Psiho

Leave review
Alfred Hičkok (13. avgust 1899 — 29. april 1980) ...
Read More
Vajar Stevan Luketić o počecima
Next

Vajar Stevan Luketić o počecima

Leave review
O počecima, Stevan Luketić kaže: – Zakasnio sam s...
Read More