"Žena na prozoru" Salvadora Dalija

„Žena na prozoru“ nastala 1925. godine, jedna je od najviše reprodukovanih slika slavnog španskog umjetnika Salvadora Dalija.  Za jednu od najljepših Dalijevih slika „Une femme a sa fenetre“, model je bila njegova sestra Ana – Marija.


Manje je poznato da mu je osim svoje najpoznatije muze, voljene Gale, u ranoj mladosti jedini model bila njegova mlađa sestra Ana-Marija. Umjetnik je bio izuzetno vezan za svoju sestru, posebno nakon smrti njihove majke.

Salvador Dali i Ana-Maria 1927.

Žena na prozoru je nastala na prvom spratu njihove porodične kuće u Kadakesu (Katalonija, Španija). Tog ljeta njihov gost je bio Federiko Garsija Lorka koji je u prepisci sa Ana - Marijom rekao da se boravka u Kadakesu sjeća kao najljepšeg sna, posebnog buđenja sa pogledom na more. 


Slika pripada Dalijevoj formativnoj fazi, kada je umjetniku bilo dvadeset godina, a kada nadrealizam još nije imao značajan uticaj na njegovo djelo.

Dalijeva sestra pojavljuje se i na drugim savremenim i kasnijim slikama, jer je bila njegov model sve dok nije upoznao Galu 1929. godine. Slika je bila na autorovoj prvoj izložbi u galeriji Dalmau u Barseloni, u novembru 1925.
Ovo remek djelo se čuva u Madridu, u muzeju Kraljica Sofija.

 

foto: google

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još