Žene Pabla Pikasa

Pablo Pikaso (1881-1973), jedan od najvećih umjetnika svih vremena, volio je umjetnost do srži pa je čak i u starosti stvarao energijom mladića. Istom strašću je volio i žene, i ako ih je u bukvalnom smislu uništavao.  Mnoge su psihički oboljele ili su same sebi oduzele život a zanimljivo je da ga nijedna žena, osim Fransoaz Gilot, nije napuštila.


Bio je veliki zavodnik i imao je na stotine žena, međutim njih sedam je najviše uticalo na njega i njegovu umjetnost.


Fernande Olivier (1881 – 1966) je bila model umjetnica i Pikaso je naslikao preko 60 njenih portreta. Njihovu vezu je označila obostrana ljubomora a veza je prekinuta Fernandinim nevjerstvom 1912. Govore da je to bila njena osveta za sva Pikasova nevjerstva tokom veze.

Eva Gouel (Marcelle Humbert) (1885 – 1915) bila je velika prijateljica Fernande Olivier. U želji da vrati dug zbog nevjerstva svojoj velikoj muzi, zaveo je Evu Gouel. Njihova veza je trajala vrlo kratko jer Eva umire od tuberkuloze 1915. godine.
 
Olgu Khokhlovu (1891 – 1955) rusku balerinu Pikaso upoznaje u Rimu i postaje njegova preokupacija. Olga je dugo odbijala slavnog slikara ali njegova upornost je kulminirala brakom 1918. godine nakon čega su dobili sina Paula. Njihov brak je bio prepun Pikasovih nevjerstava što je Olgu dovelo do nervnog sloma.

 
Vezu sa Marie-Thérèse Walter (1909 – 1977) započeo je tajno dok je još bio u braku sa Olgom a ona je saznala za njih tek kad je Maria ostala u drugom stanju, nakon čega raskida sa Pikasom i odvodi njihovog sina u Francusku. Interesantno je da slikar nikada nije potpisao razvod od Olge.


Maria nije mogla da stupi u brak sa Pikasom jer je imala 17 godina ali mu je rodila ćerku Maju 1935. godine.  Napustila ga je nakon što je saznala da je Pikaso u dugogodišnjoj tajnoj vezi sa Dorom Mar. Nakon raskida dugo je živjela sama i na kraju izvršila samoubistvo 1977. godine.


Dora Mar (Teodora Marković) (1907 – 1997) , porijeklom Hrvatica, potpuno je zaludjela Pikasa. Umjetnica koja se bavila fotografijom postala je njegova životna saputnica sve do aprila 1944. godine kada se Pikaso po ko zna koji put ponovo zaljubio.  


Kada je upoznao Doru Mar, odnosno kada mu je dosadila Maria, Pikaso je organizovao da se njih dvije slučajno sretnu u njegovom ateljeu. Govorio je da njihovu vrisku i tuču pamti kao jedan od najljepših trenutaka u svom životu.
 Njihov sukob zabilježio je i na platnu slikom "Birds in Cage", na kojoj se crna golubica, Dora, tuče sa bijelom, Mari Terez, i pobeđuje - crna.

Dora je svjedok stvaranja njegovog remek-djela Gernika, a i sama je bila inspiracija za njega. Naslikao desetine njenih portreta, prikazujući je uvijek kao tužnu i uplakanu. Razlog tome smatralo se da je u njenoj nemogućnosti da ima djecu.


Nova žena zvala se Fransoaz Gilot i nju je često nazivao "ličnom muzom". Imao je 62 godine kad je upznao, tačnije 40 godina je bio stariji od nje. Udvarao joj se mjesecima i ona mu je na kraju dala svoju nevinost. Iako se nikada nisu vjenčali, imali su dvoje djece – sin Klod i kćerka Paloma. Zanimljivo je da ga nijedna žena, osim Fransoaz, nije napustila, uvjek je on bio taj koji odlazi. Fransoaz je napisala knjigu "Život sa Pikasom" koja je bila bestseler. Knjiga je Pikasa toliko razbijesnila da se nikada više nije sreo ni sa njom ni sa njihovo dvoje djece.

Sa 70 godina upoznaje 24-godišnju Jacqueline Roque (1926 – 1986) koja postaje njegova nova muza i posljednja žena u zakonitom braku. Pikaso je naslikao preko 400 njenih portreta a period sa njom kritičari smatraju kao najplodniji. Bili su 20 godina u braku, međutim, i nju je uništio, sebi je oduzela život 1986. godine.

 

„Za mene postoje samo dvije vrste žena – boginje i otirači.“ - Pablo Pikaso
 


Pablo Pikaso umire u aprilu 1973. godine, usamljen, bez djece i unučadi. 

 

Neki portreti žena sa kojima je bio su najskuplja njegova djela. 
„Žena koja sjedi u plavoj haljini“ je slika Dore Mar koja je prije nekoliko godina na aukciji prodata za čak 30 miliona dolara.  Portret Mari-Tereze Volter iz 1935. godine dostigao je cijenu od 22 miliona dolara dok je za portret Olge Khokhlove na tajnoj aukciji nepoznati kupac izdvojio čak 38 miliona dolara.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Spomenik Vladimira Visockog u Podgorici
Previous

Spomenik Vladimira Visockog u Podgorici

Leave review
Spomenik Vladimira Visockog (1938 - 1980) ruskog g...
Read More
Ksenija Cicvarić - nezaboravni slavuj sa Ribnice
Next

Ksenija Cicvarić - nezaboravni slavuj sa Ribnice

Leave review
Ksenija Cicvarić koju krasi i ime „Slavuj sa Ribni...
Read More