Jarmila Vešović

Jarmila Vešović je rođena 1954 godine na Cetinju.

Već dugi niz godina živi i stvara u Parizu a njena djela su priznata i cijenjena širom svijeta što dokazuju brojne nagrade na najpoznatijim salonima.

Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1980. godine, gdje je i magistrirala 1982. Od 1986. do 1990. godine provela je na specijalizaciji u Nacionalnoj školi lijepih umjetnosti u Parizu kao stipendista Francuske Vlade.

 

“Ta 1984. godina je bila sudbonosna, naročito ponovni susret sa Matijom Vukovićem, koji me je savjetovao da otputujem za Pariz i krenuo da me uči francuski jezik, baš tu u Herceg Novom, gdje su mi se dešavale sve važne istorije u mom životu. Tada sam prvi put otputovala za Pariz i bilo je kao u snoviđenju. U Parizu sam na rođendanskoj zabavi u bijelom kod Ljubice Mrkalj srela Danila Kiša. Događaji su se nizali velikom brzinom, kao i izložbe. Negdje u decembru po dolasku u Beograd otišla sam u Narodno pozorište da pogledam Lorkin Dom Bernarde Albe. Imala sam mjesto u jednoj od loža na balkonu. Kasnila sam po običaju... Mjesto mi je bilo pored naše slikarke Milene Šotre, koju znam od djetinjstva isto iz Herceg Novog. To je bilo čudesno jer mi je i ona rekla da moram da putujem za Pariz i naravno da se javim njenoj kćerki Kseniji. Te 1984. godine sam krenula da odlazim u Pariz. Već u januaru 1985. imala sam samostalnu izložbu crteža u prostoru u galeriji Cite de s Art. Katalog mi je pravila Dadova (Dado Đurić) najmlađa sestra Marija Bajagić.”

 

Od 1986-1990. specijalizirala je u eksperimentalnom ateljeu za tapiseriju kod profesora Đina Silvestrija na École nationale des beaux-arts u Parizu (stipendija Francuske Vlade).

Objavila je Pjesničku zbirku “Le Nombre d’Heures Secretes” (Broj tajnih sati).

 

Njene slike se nalaze u brojnim muzejima i kolekcijama, a između ostalog i u:

Muzeju Moderne umjetnosti u Kairu, Muzeju “Matis” u KatoKambresis, rodnom gradu Matisa u Francuskoj, Muzeju Cepter u Beogradu, Muzeju Savremene umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju u Beogradu, Muzeju Univerziteta Rozario Kordoba - Španija, Muzeju Moderne umjetnosti - grafički odsjek Tokio, Japan, Privatnoj kolekciji Ane Blan – Pariz, Privatnoj kolekciji Žaka Davida, Kolekciji Suzan de Konak…

 

Za stvaralaštvo je dobila brojne nagrade, među kojima je nagrada Oktobarskog salona, Prva nagrada za slikarstvo Francuske Akademije nauka i umjetnosti i druge.


Takođe je dobitnik prve nagrade „Aršil Fuld-Stirbe” za 2011. godinu za slikarstvo. Zanimljivo je da je ova izuzetna nagrada jedna od najstarijih u Francuskoj, kao i u Evropi!  Ovu nagradu  je među prvima dobio čuveni slikar Ežen Delakroa sredinom 19. vijeka, a za mecenarsku porodicu Fuld-Stirbe, koja je ustanovila nagradu, zna se da je doprinijela organizovanju velikih svjetskih izložbi koje su svojim karakterom obilježile prosperitetni 19. vijek. 


Jarmila je nedavno dobila prvu nagradu na jednom od četiri prestižna umjetnička salona koja su pod nazivom "Art kapital" organizovana u Parizu gdje je izlagala u konkurenciji čak 2.000 umjetnika i pobijedila crtežom "Pohvala tebi" u vizantijskom zlatu i ljubičastim tonovima.
Ovo su samo jedna od mnogobrojnih priznanja ovoj velikoj umjetnici koja je i dobitnik nagrade slikara svijeta.
Jarmila u Parizu živi duži niz godina. Tamo stvara, a upravo u njenom ateljeu koji je dobila od grada Pariza, na 16. spratu jedne zgrade sa pogledom na Mon Martr i Panteon, nastaju njena čudesna djela!

Art Montenegro je imao posebnu čast da u Parizu, februra mjeseca 2019. godine bude gost u ateljeu Jarmile Vešović (o toj lijepoj posjeti pisali smo na našoj Facebook stranici) i bude svjedok magije kojiu stvara ova velika umjetnica!