Savjeti i zanimljivosti

Kako oplemeniti prostor umjetničkim djelom

 

Prazni zidovi u vašem stanu, kancelariji, poslovnom prostoru, ili bilo kom drugom mjestu  budu bezlični i djeluju depresivno. Zato pravi odabir slike, fotografije, mozaika ili murala, može da podstaknu emocije i pokrenu vašu energiju i dobro raspoloženje..


Mi ćemo Vam predložiti nekoliko savjeta na koji način da uljepšate vaš životni ili poslovni prostor a svakako nas možete kontaktirati za besplatan savjet ili odabir istih.


Sama slika je najvažnija a odabir rama i paspartua ne  smije da stavi sliku u drugi plan već da dopunjava sliku. Ram mora da podstiče intezitet umjetničkog djela a nikako da skreće pažnju sa njega.  Možda najveća greška pri odabiru rama je traženje onog koji odgovara namještaju u kući ili drugim ramovima u vašem domu. Ram birajte samo u odnosu na sliku.


Paspartu služi kao dio dizajna kojim se mogu naglasiti boje i kao način povećanja vizualne privlačnosti slike.  Djela rađena na papiru (crteži, grafike, akvareli, fotografije) potrebno je staviti paspartu jer on odvaja djelo od stakla i time čuva papir od eventalne vlage i buđi. Staklo je takođe preporučljivo kod djela na papiru jer čuvaju sliku od prašine i oštećenja.U zadnje vrijeme u modi su i slike bez rama, a obično su vezane za apstraktno slikarstvo.


Slike velikih dimenzija ili grupa slika idealno djeluju na velikim zidovima, dok na malom zidu više dolazi do izražaja mala ili grupa malih slika.  

Slika na kanvasu odnosno slikarskom platnu, zategnuta na blind ramu kao i štampa na staklu je savršeno rješenje za oplemenjivanje Vašeg ambijenta . U izboru i izradi foto blind rama ili štampe na staklu  nudimo našu pomoć!

Mozaik je odavna poznata slikarska tehnika, koja se izvodi slaganjem raznobojnih, manje ili više pravilnih kockica kamena, obojenog stakla, glazirane keramike i dr. Savršeno se uklapa u bilo kom ambijentu i daje toplinu prostoru.

Murali, kao umjetnost oslikavanja zidova i uklapanje slika sa okolinom, duže već ima svoju primjenu i u privatnim stanovima i prostorima. Velike slike na zidovima u gradu, ogradama, starim zgradama, svakako daju svježinu i ljepotu prostoru.


Fotografije na zidu su u većini prostora idealno rješenje. Da li više volite porodične fotografije? Izbora je puno – od fotografija sa prijateljima i porodicom, crno-bijelih fotografija prijatelja, zatim gradova ili pejzaža, fotografija sa odmora ili kraćih putovanja, fotografija sa vjenčanja i sl. U izboru i izradi fotografija isvih dimenzija naša pomoć Vam je uvjek na usluzi!

Skulptura ili Vajarstvo je grana likovne umjetnosti, likovno izražavanje trodimenzionalnim oblicima i tijelima. Većina skulptura ima estetski cilj a bilo unutrašnji ili vanjski ambijent jednako oplemenjuje i čini posebnim.

Za kačenje i postavljanje slike na zidu ne postoji neko nepisano pravilo jer svaki prostor drugačije prihvata sliku.  U većini slučajeva centar slike ili grupe slika treba da je u visini očiju, otprilike na 1,5m od poda.  Međutim u stambenom prostoru namještaj igra veliku ulogu u prostoru za vaše umjetničko djelo pa se mora voditi računa da visina slike iznad određenih komada namještaja bude proporcionalna. Razmak između slike i namještaja trebalo bi da je otprilike 15cm. 


Nemojte da kačite samostalna umjetnička djela visoko skroz do plafona, čak i ako ste vi visoki. To čini da prostor djeluje klaustrofobično.


Za postavljanje grupe slika na zidu, naš pijedlog je da na papiru olovkom iscrtate konture slika, makazama isječete, i uz pomoć samoljepljive trake zalijepiti na zid, kako bi najlakše utvrdili tačan raspored slika. Nakon što sa uvjerite u pravi raspored krenite sa kačenjem.


Za grupu slika možete miješati više umjetničkih djela različitih oblika, veličina i orijentacija, ali se držite ramova u ne više od 3 različite boje/materijala.

Još jedan mali savjet: kako biste izbjegli refleksiju sa stakla kojim je slika prekrivena ili smanjili skupljanje prašine na njima, okačite sliku ne potpuno vertikalno, već pod uglom u odnosu na zid, tako da gornja ivica bude malo odmaknuta od zida.